Sahmin sääntönä tunnettu ja luotettavana pidetty taantumaindikaattori on noussut yli kriittisen rajan.
USA:n työmarkkinoilta saatiin jo torstaina myrskyvaroitus, kun maan työttömyyskorvaushakemusten määrä kasvoi 14 000:lla kausitasoitettuun 249 000 hakemukseen viikolla, joka päättyi 27. heinäkuuta.
Lukema on korkein taso sitten viime vuoden elokuun. Reutersin haastattelemat ekonomistit olivat ennustaneet viimeisimmälle viikolle 236 000 hakemusta, joten hakemusten määrä ylitti konsensusodotuksen.
Lisäaineksia heikkeneviin työmarkkinoihin tuli perjantaina, kun Yhdysvaltain tilastokeskuksen perjantaina julkaisemien tietojen mukaan Yhdysvaltain talouteen syntyi heinäkuussa 114 000 maatalouden ulkopuolista työpaikkaa, mikä oli selvästi vähemmän kuin ekonomistien odottamat 175 000 työpaikkaa.
Työttömyysaste nousi 4,3 prosenttiin, mikä on korkein lukema lokakuun 2021 jälkeen.
Uudet merkit työmarkkinoiden viilentymisestä herättävät pelkoja siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki Fed on saattanut odottaa liian kauan korkojen laskemisen aloittamisessa.
Monien markkinatarkkailijoiden mielestä keskuspankin olisi pitänyt tällä viikolla pidetyssä kokouksessa päättää laskea korkoja ensimmäistä kertaa neljään vuoteen — ennakoidakseen hidastuvaa Yhdysvaltain taloutta ennen kuin se ajautuu taantumaan.
Työttömyysasteen nousu nosti pelot pintaan markkinoilla. Markkinoiden ”pelkokerroin” eli USA:n osakemarkkinoiden odotettua volatiliteettia mittaava VIX-indeksi nousi perjantaina 25 prosenttia.
USA:n S&P 500 -osakeindeksi laski perjantaina 1,8 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 2,3 prosenttia.
Syynä markkinoiden kovaan reaktioon saattaa olla se, että työttömyysasteen nousu laukaisi niin sanotun Sahmin säännön.
Sahm-sääntö (Sahm rule) on Yhdysvaltain keskuspankin entisen ekonomistin Claudia Sahmin kehittämä talouden indikaattori, jota käytetään ennustamaan taantumia.
Sahm-sääntö määrittelee taantuman alkaneeksi, kun kolmen kuukauden liukuva keskiarvo työttömyysasteesta nousee vähintään 0,5 prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisen 12 kuukauden alin työttömyysaste.
Tämä sääntö perustuu havaintoon, että suurin osa taantumista seuraa nopeasti nousevaa työttömyysastetta. Sahm-sääntö on osoittautunut luotettavaksi ja nopeaksi taantuman tunnistajaksi verrattuna moniin muihin indikaattoreihin, mikä tekee siitä hyödyllisen työkalun talouspolitiikan suunnittelussa ja päätöksenteossa.
”Viime kuussa lähestyttiin, nyt Sahmin sääntö rikkoutui. Työmarkkinaraportti oli pettymys odotuksiin nähden, työttömyys kasvoi. Tämä lisännee markkinoiden paniikkia”, totesi viestipalvelu X:ssä Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.
Aiemmissa suhdanteissa aina kun Sahmin säännön mukaisesti työttömyysaste ylitti 0,5 prosentin kynnyksen, seurasi taantuma. Tämä on nähtävissä alla olevasta The Kobeissi Letter -tilin tviitistä, jossa työttömyysasteen kynnysarvo on merkitty punaisella viivalla. Taantumajaksot on puolestaan esitetty pystysuoralla harmaalla alueella.
Sahm itse esitti varoituksen siitä, miten tätä sääntöä tulisi tulkita haastattelussa Yahoo Financelle.
”Luulenko, että olemme tällä hetkellä taantumassa? En. Luulenko, että työttömyysasteen nousu ja työmarkkinoiden pehmeneminen on huolestuttavaa ja että voisimme päätyä taantumaan esimerkiksi kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua? Kyllä, olen siitä erittäin huolissani”, Sahm totesi.
Sahmin säännön ”merkitystä saatetaan tällä hetkellä liioitella jossain määrin” pandemian jälkivaikutusten vuoksi, hän lisäsi.
Suomessa vasemmistohallitus Kok ja Ps yrittäjävihassaan oikein lisää lamalle vauhtia nostamalla Alv.
Todella hyvin kirjoitettu juttu! Sahmin sääntö todellakin on hyvä taantumaindikaattori, ostopäällikköindeksin ja korkokäyrän lisäksi.
Mitenköhän pahaan kanveesiin Euroalueen talous Suomesta puhumattakaan vajoaisi Yhdysvaltojen korkotasolla?
Vaikka korkotaso voi osaltaan myös kertoa kasvavasta taloudesta ja kilpailevista investoinneista, niin lainarahan hinnan nouseminen väistämättä jossakin vaiheessa leikkaa kysyntää ja sitä kautta työpaikkoja.
Ilmiönä korkotason laskun/laskuodotusten viive reaalitalouden muutoksiin on hyvin kiinnostava.
Toivottavasti onnistuvat ajoituksessa, kun se vaikuttaa meihin sekä suoraan (USA suurimpia kauppakumppaneita nykyään) että välillisesti, kun esim. Saksan tilanteeseen Yhdysvaltojen kehitys.
Lisäksi tulevat eläkevakuutusyhtiöiden sijoitukset sinne.