Tällainen on tyypillinen suomalainen sijoittaja

Ukrainan sota ei ole saanut ulkomaisia sijoittajia hylkäämään Helsingin pörssiä. Osakeomistajien osuudessa on isoja alueellisia eroja.
sijoittaja raha sijoitus tuotto sijoittaja raha sijoitus tuotto

Suomalaisten kiinnostus sijoittamiseen kasvaa tasaisesti. Osakkeita omistaa nyt jo miljoona suomalaista.

Tämä käy ilmi Euroclear Finlandin arvo-osuusjärjestelmään perustuvasta raportista, joka summaa pörssiomistuksia Suomessa vuonna 2024.

Osakkeiden säilyttämiseen tarkoitettujen arvo-osuustilien määrä Suomessa on noussut jo lähes 2,5 miljoonaan. Vuoden 2024 lopussa tilejä oli noin 2 447 000 kappaletta, missä on kasvua noin seitsemän prosenttia edellisen vuoden loppuun verrattuna. Kasvu on ollut tasaista jo useamman vuoden ajan.

Osakkeita omistaa Helsingin pörssissä jo miljoona ihmistä. Vuoden 2024 lopussa yhteensä noin 997 000 ihmistä omisti arvo-osuustilin.

”Sijoittaminen kiinnostaa yhä useampaa suomalaista ja myös uudenlaisia väestöryhmiä. Esimerkiksi nuoremmat ikäryhmät ovat nykyään hyvin kiinnostuneita sijoittamisesta ja aiheen ympärille on syntynyt myös uudenlaisia medioita, kuten podcasteja”, sanoo Chief Business Officer Suvi Tyni Euroclear Finlandista.

Sijoittamisen sukupuolijakaumassa on yhä eroja. Vuonna 2024 arvo-osuustilien omistajista lähes 56 prosenttia oli miehiä, kun taas naisten osuus oli hieman alle 40 prosenttia. Loppujen sukupuoli ei ole tiedossa. Naisten osuus on kuitenkin kasvanut tasaisesti.

”Naiset ovat yhä kiinnostuneempia sijoittamisesta. Useiden eri yliopistotutkimusten mukaan naiset ovat miehiin verrattuna rauhallisempia ja laskelmoivampia sijoittajia. Naissijoittajat keskimäärin suunnittelevat sijoittamistaan pitkäjänteisesti”, Tyni sanoo.

Ulkomaiset sijoittajat eivät hylänneet Helsingin pörssiä

Venäjän kolme vuotta sitten aloittama hyökkäyssota Ukrainassa herätti huolta siitä, että ulkomaiset sijoittajat vetäytyisivät Helsingin pörssistä.

Euroclear Finlandin raportti kuitenkin osoittaa, ettei näin ole käynyt.

”Käyrät osoittavat, että Helsingin pörssin markkina-arvo on laskenut vuodesta 2022, mutta ulkomaisten sijoittajien omistusten arvo on kehittynyt samassa suhteessa, jopa hieman paremmin. Ulkomaiset omistajat eivät siis ole luopuneet sijoituksistaan Suomessa”, sanoo Euroclear Finlandin Business Development Analyst Valtteri Väisänen.

Väisänen tulkitsee, että sijoittajat eivät ole säikähtäneet Suomen maantieteellistä asemaa.

”Selkeästi ulkomaiset sijoittajat eivät näe Suomessa sellaista riskiä, että olisivat alkaneet vähentää omistuksiaan täällä Venäjän läheisyyden takia”, Väisänen arvioi.

Väkilukuun suhteutettuna eniten sijoittajia on Ahvenmaalla, missä lähes joka kolmas (31,4 prosenttia) omistaa osakkeita. Uudellamaalla (20,5 prosenttia) ja Pohjanmaalla (19,2 prosenttia) noin joka viides asukas sijoittaa osakeisiin.

Myös Satakunnassa (18,4 prosenttia) ja Pohjois-Pohjanmaalla (18 prosenttia) sijoittaminen on selvästi yleisempää kuin muualla Suomessa.

Vaikka sijoittaminen yleistyy eri puolilla Suomea, tyypillinen suomalainen sijoittaja asuu edelleen Länsi-Suomessa.

Kuva: Euroclear Finland.

Ero Länsi-Suomen ja Itä-Suomen välillä on merkittävä. Kainuussa (9,9 prosenttia), Pohjois-Karjalassa (10,4 prosenttia) ja Etelä-Savossa (10,5 prosenttia) vain joka kymmenes omisti osakkeita vuonna 2024.

”Sijoittamisaktiivisuuteen vaikuttavat alueen demografia sekä mahdollisesti paikalliset yritykset. Länsi-Suomessa on enemmän aktiivista yritystoimintaa ja suurempia yrityksiä ja tämän myötä myös enemmän vaurautta. Itä-Suomessa on vähemmän yrityksiä ja ne ovat pienempiä”, Väisänen avaa.

Vuosina 2019–2024 eniten nousua omistajien määrässä suhteessa väkilukuun oli Keski-Pohjanmaalla. Siellä osakkeenomistajien määrä nousi peräti 53,5 prosenttia.

Suomalaiset uskovat kotimaisiin yrityksiin

Vuoden 2024 lopussa eniten osakkeenomistajia oli pohjoismaisella finanssikonserni Nordealla, jota omisti Helsingin pörssissä noin 361 000 sijoittajaa. Seuraavilta sijoilta löytyy kotimaisia yrityksiä, kuten Fortum, Nokia, Mandatum ja Sampo.

Euroclear Finlandin ja Euroclear Swedenin toimitusjohtaja Hanna Vainio näkee, että Suomessa omistamisen kulttuuri on kehittymässä hyvään suuntaan.

”Kun omistaminen on kestävää ja pitkäjänteistä, se luo vaurautta paitsi yhteiskunnalle myös yksilöille. Suomalaisten kiinnostus sijoittamisen on kasvanut koko 2020-luvun, mutta hyvästä kehityksestä huolimatta Suomessa tarvitaan lisää omistajuutta”, Vainio sanoo.

Vuoden aikana eniten uusia omistajia on saanut öljynjalostusyhtiö Neste. Valtteri Väisänen uskoo Nesteen suosion perustuvan yhtiön osakekurssin laskuun.

”Nesteen osakekurssi on laskenut viime vuosina merkittävästi. Piensijoittajat ovat saattaneet kokea osakkeen houkuttelevaksi ja näkevät yhtiössä potentiaalia”, Valtteri Väisänen sanoo.

Nesteen nousu listalla osoittaa, että kurssiliikkeet vaikuttavat sijoittajien päätöksiin. Edulliseksi koettu hinta houkuttelee uusia omistajia, jos usko yhtiön tulevaisuuteen pysyy kuitenkin vahvana.

Omistajat yhtiöittäin vuoden 2024 lopun tilanteen mukaan. Listassa on mukana omistajamäärällä mitattuna 25 suurinta yhtiötä vuoden 2024 mukaan. Tilastossa ovat mukana kaikki arvo-osuusjärjestelmässä yhtiöitä omistavat omistajat. Taulukot: Euroclear Finland.

Erityisesti vuonna 2021 listautuneen latausjärjestelmiä valmistavan Kempowerin suosio piensijoittajien keskuudessa on ollut merkittävää.

”Kempowerilla oli vahva osakeanti, mutta myöhemmin kurssi on laskenut. Moni piensijoittaja näki tässä oston paikan”, Väisänen avaa.

Osakeomistaminen Suomessa 2024 -raportti liitteenä sekä ladattavissa täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
laskin taskulaskin rahat budjetti

Lainojen rooli taloudellisessa suunnittelussa: Milloin ne ovat vaihtoehto?

Seuraava artikkeli

Rahastojätti uskoo jenkkiosakkeisiin kasvavasta epävarmuudesta huolimatta