
Kolme vuotta sen jälkeen, kun teknojätti Meta luopui kunnianhimoisesta Diem-kryptovaluuttahankkeestaan, yhtiö on varovaisesti palaamassa stablecoin-markkinoille strategisten kumppanuuksien ja sääntelyä ennakoivan lähestymistavan kautta.
Paluun ajankohta saattaa olla tarkkaan harkittu. Washingtonissa poliittinen ilmapiiri on muuttunut kryptovaluutoille suopeammaksi, ja myös suuret instituutiot suhtautuvat aiempaa myönteisemmin lohkoketjupohjaisiin maksuratkaisuihin.
Tällä kertaa teknologiajätti keskittyy käytännön sovelluksiin suurten visioiden sijaan, ja ensimmäinen konkreettinen käyttökohde on kansainvälisten sisällöntuottajien maksut.
MAINOS
Coinmotion / SalkunRakentaja -yhteistyötarjous
Avaa tili Coinmotion-palveluun ja aloita kaupankäynti kryptovaluutoilla. Käyttämällä alennuskoodia SRFI17X, saat 1%:n treidauskulut ensimmäiselle kuukaudelle (50% alennus).
Stablecoin eli vakaavaluutta on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu johonkin ulkoiseen kohteeseen, kuten Yhdysvaltain dollariin, euroon, muuhun fiat-valuuttaan, hyödykkeeseen (esimerkiksi kultaan) tai joskus toiseen kryptovaluuttaan.
Stablecoinin tärkeimpänä tehtävänä on säilyttää arvonsa mahdollisimman vakaana kaikissa tilanteissa, toisin kuin perinteiset kryptovaluutat, joiden arvo voi vaihdella rajusti
Diemin raunioista käytännöllisiin kumppanuuksiin
Metan aiempi kryptovaluuttayritys, Libra/Diem-projekti, kariutui sääntelyviranomaisten vastustukseen vuonna 2022. Lopulta sen immateriaalioikeudet myytiin Silvergate Bankille 182 miljoonalla dollarilla.
Teknojätin alkuperäinen visio globaalista, useisiin fiat-valuuttoihin sidotusta stablecoinista törmäsi keskuspankkien huoliin rahapoliittisesta suvereniteetista sekä lainsäätäjien pelkoihin yhtiön mahdollisesta monopoliasemasta.
Nyt Meta on selvästi ottanut opikseen.
Oman stablecoinin kehittämisen sijaan yhtiö tutkii olemassa olevien dollaripohjaisten stablecoinien, kuten USDC:n ja USDT:n, integrointia palveluihinsa, kertoo taloussivusto Fortune. Tämä linjaus huomioi sääntelijöiden toiveet läpinäkyvästä ja vakavaraisesta stablecoin-tarjonnasta.
Sisäisten asiakirjojen mukaan Instagram voisi toimia pilottina pienimuotoisille kansainvälisille sisällöntuottajamaksuille, joissa hyödynnettäisiin stablecoinien rajat ylittäviä maksukykyjä.
Stablecoin-sääntely on edelleen haastavaa poliittisen ilmapiirin muutoksista huolimatta.
Äskettäin senaatissa kaatunut GENIUS-laki osoitti, että lainsäädäntö on yhä vaikeaa. Demokraatit vastustivat erityisesti lakiesityksen puutteita ulkomaisten stablecoinien valvonnassa ja rahanpesun estämisessä.
Metan ajoitus osuu hetkeen, jolloin krypton ja politiikan yhteydet puhuttavat. Paljastukset entisen presidentti Trumpin World Liberty Financialin kahden miljardin dollarin Binance-sijoituksesta stablecoinin kautta ovat mutkistaneet lainsäädäntöneuvotteluja.
Senaatin enemmistöjohtaja John Thune syytti demokraatteja ”puolueiden yhteisten saavutuksen estämisestä”, mikä kuvastaa kryptosääntelyn poliittista herkkyyttä.
Rajat ylittävät maksut on strateginen lähtöpiste
Metan strategian kannalta keskeistä on Ginger Bakerin nimitys tuotepäälliköksi tammikuussa 2025. Entinen Plaidin johtaja ja Stellar Development Foundationin hallituksen jäsen tuo yhtiöön fintech-osaamista ja uskottavuutta.
Bakerin rekrytointi viestii Metan tavoitteesta asemoitua lohkoketjuinfrastruktuurin kumppaniksi, ei häiritsijäksi.
Bakerin tiimi neuvottelee parhaillaan kryptoinfrastruktuuritoimijoiden kanssa kehittääkseen sääntely-yhteensopivia maksualustoja. Tämän arkkitehtuurin ansiosta Meta voisi käsitellä stablecoin-maksuja ilman, että se itse suoraan hallinnoi digitaalisia varoja, mikä on ratkaiseva ero sääntelyn kannalta.
Lähestymistapa muistuttaa perinteisten finanssitalojen ”blockchain-as-a-service” -malleja, eikä enää Diemin alkuperäistä web3-unelmaa.
Metan keskittyminen sisällöntuottajien maksuihin vastaa todelliseen ongelmaan.
Perinteiset kansainväliset siirrot Instagramin sisällöntuottajille kehittyvissä maissa voivat viedä päiviä ja niiden kulut olla 5–7 prosenttia siirtosummasta. Stablecoinien avulla siirtokulut voidaan pudottaa lähes nollaan ja maksut siirtyvät minuuteissa.
Tämä rajattu käyttökohde mahdollistaa stablecoinien hyödyn osoittamisen ilman, että haastetaan kansallista rahapolitiikkaa – juuri tätä keskuspankit aiemmin pelkäsivät Diemissä.
Jo vuonna 2022 Metan pilotti Guatemala–USA -siirroissa Paxos Dollarilla vähensi kuluja 85 prosenttia, mutta ohjelma keskeytettiin Diemin kaaduttua.
Nyt ideaa laajennetaan koko Metan kansainväliseen sisällöntuottajaverkostoon.
Institutionaalinen omaksuminen ja kilpailupaineet
Metan stablecoin-pyrkimykset ovat linjassa laajemman yritysmaailman kryptosovellusten kanssa.
Visa käsittelee USDC:llä jo yli 10 miljardin dollarin transaktioita neljänneksessä, ja Stripe palasi kryptomaksuihin kuuden vuoden tauon jälkeen.
Myös BlackRockin tokenisoidut valtiolainat ja JPMorganin lohkoketjupohjaiset repomarkkinat normalisoivat digitaalisten omaisuuserien käyttöä.
Tämä kehitys luo Metalle sekä mahdollisuuksia että riskejä.
Kumppanuus säänneltyjen toimijoiden, kuten USDC:n liikkeellelaskijan Circlen, kanssa tarjoaa sääntelysuojaa mutta pienentää tuottomahdollisuuksia. meta suunnittelee nyt liiketoimintamallia, jossa se saa tuloja transaktiodatan hyödyntämisestä, ei niinkään maksupalkkioista. Uudessa mallissa olisi siis sama logiikka kuin Metan mainosliiketoiminnassa.
Metan suunnitelmien yllä leijuu myös Yhdysvaltain keskuspankki Fedin digitaalisen keskuspankkirahan (CBDC) kehitystyö.
Vaikka Fedin johtaja Jerome Powell vakuuttaa, ettei päätöstä ole tehty, FedNow-pikamaksujärjestelmän ja Project Hamiltonin tekniset kokeilut etenevät.
Yhdysvaltain CBDC voisi muuttaa pelin tarjoamalla suoraa digitaalista dollaria kansalaisille.
Metan pyrkimys olla neutraali useiden stablecoinien suhteen voi osoittautua viisaaksi, jos CBDC:t yleistyvät.
Fortune-lehden näkemien sisäisten strategiapapereiden mukaan Meta aikoo tukea keskuspankkien digivaluuttoja rinnakkain yksityisten stablecoinien kanssa, luoden riippumattoman maksualustan metaversumiinsa ja sosiaalisiin palveluihinsa.
Teknologiset ja operatiiviset haasteet
Diemin perintö vaikeuttaa edelleen Metan pyrkimyksiä. Novi-lompakon alasajo vuonna 2023 jätti teknistä velkaa sääntelyjärjestelmiin ja käyttöliittymiin.
Insinöörit kamppailevat lohkoketjujen integroinnissa olemassa oleviin maksujärjestelmiin samalla, kun on täytettävä EU:n MiCA-sääntely ja Yhdysvaltojen osavaltiokohtaiset vaatimukset.
Kriittisintä saattaa kuitenkin olla se, että Metan on jälleen rakennettava luottamus sääntelijöihin, jotka ovat yhä varuillaan yhtiön datakäytännöistä.
Yhtiön ehdotus eriyttää taloudellinen data tytäryhtiö Meta Financialiin on kohdannut epäluuloa Yhdysvaltain valtiovarainministeriössä ja arvopaperiviranomaisilla.
Metan stablecoin-hankkeen onnistuminen riippuu kolmesta päällekkäisestä haasteesta: konkreettisten kuluttajahyötyjen osoittamisesta sääntelijöille, teknologisesta neutraaliudesta kryptomarkkinoiden sisäisessä kilpailussa sekä maksuhankkeiden irrottamisesta laajemmista kilpailuoikeudellisista kiistoista.
Kun stablecoin-markkinan odotetaan kasvavan jopa kahden biljoonan dollarin arvoiseksi Standard Charteredin arvioiden mukaan, Metan kyky tasapainottaa nämä tekijät ratkaisee, onnistuuko yhtiö viimein lohkoketjumaksujen hyödyntämisessä.