Markkinakommentit

Vieläkö osakekurssien nousulle on tilaa?

Yhdysvalloissa Dow Jones Industrial average –osakeindeksi nousi historialliseen ennätykseen, ylittäen näin edellisen ennätyksen vuodelta 2007 ennen finanssikriisin alkua. Voivatko kurssit vielä nousta?

Osakekurssit ovat nyt USA:ssa keskimäärin 20 prosenttia korkeammalla verrattuna viime kesän tasoon, josta nousu lähti liikkeelle. Osakemarkkinoiden arvostustaso ei kuitenkaan edelleenkään ole kohtuuttoman korkea, arvioi Blackrockin päästrategi Russ Koesterich iShares-rahastoyhtiön blogissaan.

Osakemarkkinoiden fundamentit tukevat kasvua

Vaikka talouskasvu on Yhdysvalloissa alhainen, ovat yritysten voitot korkealla. Myös korkotaso ja inflaatio ovat alhaalla. S&P-osakeindeksin arvostustaso on tällä hetkellä 15, eli alle pitkän aikavälin keskiarvon 16,5. Koesterichin mielestä arvostustaso on vieläkin houkuttelevampi, jos se suhteutetaan inflaatioon ja korkotasoon.

Tärkein osakkeiden kurssinousua tukeva tekijä on Koesterichin mielestä kuitenkin hyvien vaihtoehtojen puute osakkeille. Verrattaessa S&P-indeksin tulostuottoa korkean luottoluokituksen (investment grade) yrityslainoihin, on S&P-indeksi alhaisimmalla tasollaan 30 vuoteen.

Tosin jotkut asiantuntijat väittävät, että tämä ero johtuu enemmänkin bondien kalleudesta kuin osakkeiden halpuudesta.

Koesterich päättelee, että mikäli USA:n talous jatkaa hitaalla mutta positiivisella kasvu-uralla, on osakkeista mahdollista saada kunnollisia tuottoja.

Makrotaloudessa riskejä

Kaksi riskitekijää voi kuitenkin pilata markkinatunnelmat. Koesterichin pelkona ovat toisaalta Italian epävarma poliittinen tilanne ja toisaalta USA:n liittovaltion tulevat massiiviset säästöt.

Osa asiantuntijoita epäilee myös, että viime kuukausina toteutunut kurssiralli johtuu pelkästään USA:n keskuspankin FED:n löysästä rahapolitiikasta. Talouden kovat fundamentit eivät ole olleet kasvun tukena.

CNNMoney-lehden kolumnisti Paul R. La Monica huomauttaa, että USA:n talouden tila on nyt huomattavasti haavoittuvaisempi kuin vuonna 2007 jolloin osakekurssit olivat edellisen kerran ennätyskorkealla.

Vuonna 2007 USA:n työttömyysaste oli vain 4,7 prosenttia, kun tämän vuoden tammikuun USA:n työttömyysaste oli  peräti 7,9 prosenttia. Bruttokansantuote kasvoi 3 prosentin vauhdilla vuoden 2007 kolmannella vuosineljänneksellä. Vuoden 2012 viimeisen vuosineljänneksen kasvu oli vaivaiset 0,1 prosenttia.

Karmein ero nykytilanteen ja vuoden 2007 välillä löytyy kuitenkin julkisen velan tasosta. Tällä hetkellä USA:n julkinen velka suhteessa BKT:sta on yli 100 prosenttia. Lokakuussa 2007 velkaa oli vain 67 prosenttia BKT:sta.

Kommentoi
Ylös
>