Makrotalous

Kehittyviä markkinoita lyödään nyt lujaa

Osakkeet, valtionlainat ja valuutat – nuo kaikki omaisuuserät ovat kokeneet kovia viime viikkoina kehittyvissä talouksissa. Mistä tässä on kyse?

Kehittyvien markkinoiden MSCI-Emerging Markets –osakeindeksi on laskenut tammikuun huippuarvosta 10 prosenttia.

Eivätkä pelkästään osakemarkkinat ole kokeneet kovia, vaan myös kehittyvien maiden valuutat ja valtionlainojen hinnat ovat romahtaneet.

Oheinen kuva osoittaa, että esimerkiksi Etelä-Afrikan ja Turkin 10 vuoden valtionlainan tuotto on noussut kuukaudessa hurjasti. Turkin 10 vuoden lainan korko on noussut noin 6 prosentista lähes 7,5 prosenttiin. Etelä-Amerikan korko on noussut 6 prosentista lähes 8 prosenttiin.  Valtionlainojen korkojen nousu tarkoittaa niiden markkina-arvon laskua.

Mitä kehittyvien markkinoiden finanssimarkkinoilla on tapahtunut?

Sijoitussivusto Business Insider mainitsee kolme syytä kehittyvien talouksien korko- ja osakemarkkinoiden romahdukseen.

USA:n korkojen nousu

Yhdysvaltojen 10 vuoden valtionlainan pitkään laskussa ollut korko lähti toukokuussa rajuun nousuun. Syynä on viime aikoina kansainvälisessä sijoituslehdistössä viime viikkoina vilkkaasti käytetty käsite ”taper”, eli keventäminen. Tällä viitataan USA:n keskuspankin Fed:in vihjailuihin, että sei voisi alkaa vähitellen keventämään bondiostoja. Tämä pelko kvantitatiivisen elvytyksen hiipumisesta on saanut USA:n valtionlainojen hinnat laskuun ja korot ylös.

Sijoittajat ovat hakeneet korkeampia korkotuottoja kehittyvistä talouksista kun USA:n valtionlainat eivät antaneet edes inflaatiosuojaa. Nyt kun USA:n korot ovat taas nousussa, ovat sijoittajat siirtämässä kehittyvistä talouksista varojaan turvallisiin USA:n valtionlainoihin.

Kiinan talouskasvun hiipuminen

Useat kehittyvien maiden taloudet ovat tulleet riippuvaisiksi maailman toiseksi suurimman talouden, Kiinan talouskehityksestä. Kiinan aiemmin kaksinumeroinen kasvu on osoittanut viime kuukausina hiipumisen merkkejä, ja se pelottaa kehittyviin maihin pääomiaan kohdentaneita sijoittajia.

Kiinan talousmoottorin yskiminen rasittaa erityisesti juuri kehittyviä talouksia sillä ne ovat useimmiten raaka-aineiden toimittajia Kiinaan.

Esimerkiksi vienti Kiinaan laski uutistoimisto Reutersin mukaan toukokuussa 0,3 prosenttia kun ekonomistit olivat odottaneet 6 prosentin kasvua.

Hyödykehintojen lasku

Hyödykkeiden hinnat ovat olleet laskussa. Useiden kehittyvien maiden pörsseissä raaka-ainetoimittajilla on kehittyneitä maita suurempi paino.

Kiinan talouskehitys vaikuttaa aivan oleellisesti hyödykkeiden ja raaka-aineiden kysyntään ja hintatasoon.

Useat tekijät painavat siis nyt kehittyvien markkinoiden omaisuuseriä alaspäin. Onko nyt siis syytä välttää kehittyvien markkinoiden osake- tai korkosijoituksia? Reutersin kolumnisti James Saft huomauttaa, että kehittyvillä markkinoilla on edelleen kaksi etua sijoituskohteina. Ensinnäkin, kehittyvien talouksien osakkeiden arvostustasot ovat kehittyviä talouksia alhaisemmat. Toiseksi, kehittyneitä talouksia vähemmän velkaantuneilla kehittyvillä talouksilla on mahdollista elvyttää kotimarkkinoitaan mikäli maailmantalouden kasvuajurit hiipuvat.

Kommentoi
Ylös
>