Osakeanalyysit

Pelastaako uusi Lumia 1020 Nokian puhelinliiketoiminnan?

Lähde: press.nokia.com

Lähde: press.nokia.com

Nokian uuden Lumia 1020 puhelimen lanseeraus näyttää onnistuneen. Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että se riittää pelastamaan yhtiön heikosti kannattavan matkapuhelinliiketoiminnan.

Nokian on tehnyt kaikkensa, jotta uuden Lumia 1020 –älypuhelimen julkistus onnistuisi. Tässä yhtiö näyttää onnistuneen. Lumia 1020 on saanut maailman teknologia- ja talouslehdistössä laajalti huomioita.

Ensimmäisissä arvioissa erityisesti uutuuspuhelimen jättikokoinen kamera on saanut laajalti kehuja. 41 megapikselin kameran lisäksi Nokia on tuonut puhelimeen kuvanvakaintoiminnon ja muita teknisiä ominaisuuksia joilla se erottuu kilpailijoista.

Uusi puhelin tärkeässä roolissa

Lumia 1020 puhelimella on tärkeä rooli Nokian strategiassa. Uuden lippulaivapuhelimen avulla Nokia pyrkii vihdoin vakuuttamaan jälleenmyyjät ja kuluttajat Lumia-puhelinten erinomaisuudesta.

Lumia 1020:n avulla Nokia haluaa siis tukea myös muiden älypuhelintensa myyntiä. Nokian strategiana on olla maailman paras kamerapuhelinten valmistaja. Tällä strategialla yhtiö uskoo voivansa kasvattaa hyväkatteisten älypuhelinten myyntiä kokonaisuutena.

Lisäksi Lumia 1020:llä yhtiö haluaa osoittaa olevansa edelleen innovatiivinen laitevalmistaja. Korostamalla nimenomaan puhelimen eikä käyttöjärjestelmän hienouksia, Nokia hakee olemassaolonsa oikeutusta.

”Laitteen avulla Nokia uudelleen vahvistaa asemaansa laitemarkkinoiden innovaattorina”, sanoi Gartnerin analyytikko Carolina Milanesi Cnet-teknologiasivustolla.

Mutta riittääkö uusi lippulaivapuhelin pelastamaan yhtiön, jonka luottoluokitus Standard & Poor’ s –luottoluokittajan mukaan on roskalainaluokassa?

Haasteita riittää

Nokia-analyytikko Tero Kuittinen arvioi BGR-lehdelle, että Lumia 1020 ei tule saavuttamaan kuin korkeintaan 300 000 – 500 000 kappaleen myynnin seuraavien 12 kuukauden aikana. Yhtiön kannalta on Kuittisen mukaan kriittisempää, kuinka paljon yhtiö myy halvempia feature-puhelimia, kuten Asha 501:stä Aasiassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa.

Lisäksi Lumia 1020 –puhelimessa on puutteensa. Teknologiasivusto Pocketnow löytää Nokian uudesta lippulaivasta kolme ongelmaa.

Ensimmäinen ongelma on hinta. Yhdysvalloissa Lumia 1020:n hinta tulee olemaan kahden vuoden sopimuksella vajaat 300 dollaria, mikä on 100 dollaria enemmän kuin Galaxy S4, HTC one tai iPhone 5. Vaikka Nokian uutukaisessa on kilpailijoita parempi kamera, saattaa kuluttajia olla vaikea saada vakuuttumaan Lumia 1020:sta, jos kilpailijoiden kamerat ovat muissa ominaisuuksissa parempia.

Lisäksi kameraominaisuus ei ole kaikille kuluttajille tärkeä puhelinominaisuus. Vaikka suurin osa älypuhelinten omistajista käyttää kameraa, voi olla vaikea vakuuttaa kuluttajia maksamaan kehittyneestä kuvaustekniikasta 100 dollaria ylimääräistä.

Sitten on vielä käyttöjärjestelmän riippakivi. Lumia 1020:n Windows Phone käyttöjärjestelmä muistuttaa ulkoisesti Windowsia, joka ei ole saanut kuluttajien keskuudessa positiivista palautetta. Windows phone on Pocketnow-lehden mukaan selvästi erilainen käyttöjärjestelmä kuin Windows 8, mutta ongelma saattaa piillä siinä, että kaikki kuluttajat eivät sitä oivalla, koska käyttöjärjestelmät muistuttavat ulkoisesti toisiaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös