Rahoitusteoriaa

Näin käy sijoituksille jos korkotaso nousee

sijoitussalkku suojausMarkkinoilla pelätään tuskin mitään tällä hetkellä niin paljon kuin nousevaa korkotasoa. Onko nousevasta korkotasosta syytä olla huolissaan?

Korot ovat olleet viime vuosina teollisuusmaissa ennätyksellisen alhaalla. Kun korkosijoitusten tuotot ovat alhaiset, ovat pääomat virranneet osakkeisiin ja osakerahastoihin.

Monet asiantuntijat uskovat kuitenkin että koroilla on tästä eteenpäin vain yksi suunta – ylöspäin. Kun USA:n keskuspankki alkaa vähitellen vähentää kvantitatiivista elvytystä, tulee se luomaan paineita korkojen nousuun.

Miten käy osaketuottojen jos korkotaso todella nousee?

Nouseva korko ei aina ole osaketuottojen kannalta vaarallista. Business Insider -lehti toteaa artikkelissaan, että nouseva korko ajoittuu usein aikaan jolloin talouskasvu kiihtyy.

Kiihtyvässä talouskasvussa myös hinnat ovat yleensä nousussa. Hintojen nousu luo paineita korkotason nousulle.

Yritykset voivat kuitenkin siirtää nousevat kustannukset hintoihin, jolloin yritysten katteet eivät heikkene.

Korkosijoituksille nouseva korko sen sijaan on myrkkyä. Mitä pitempi on velkakirjojen maturiteetti, sitä voimakkaammin niiden markkina-arvot laskevat koron noustessa.

Osakkeet siis kestävät velkakirjoja ja yrityslainoja paremmin korkoiskuja. Mutta millaisten osakkeiden tuotot ovat parhaiten turvassa korkomyllerrykseltä?

Alla olevassa linkissä on rahastoyhtiö BlackRockin laatima kuvaaja erityyppisten sijoituskohteiden tuotoista ajanjaksoilla jolloin korkotaso on ollut nouseva.

Linkki: Tuotot nousevan korkotason vallitessa.

Kuvaaja osoittaa että osinkoja kasvattaneiden yhtiöiden tuotot ovat olleet nousevan koron aikoina (ajanjaksolla 1983 -2013) keskimäärin peräti 26,5 prosenttia vuodessa. Yhdysvaltojen valtionlainojen tuotto on ollut vaivaiset 1,2 prosenttia. Ero on merkittävä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös