Yritysuutiset

Outokumpu myy Ternin ja vahvistaa tasettaan

Lähde: Outokumpu Oyj.

Lähde: Outokumpu Oyj.

Outokumpu sorvaa tasettaan kuntoon suuren luokan yritysjärjestelyillä. Yhtiö myy Ternin terästehtaan ja erikoismetalliliiketoiminnan sekä hakee lisää rahoitusta omistajilta.

Outokumpu myy Ternin ruostumattoman teräksen tehdas Italiassa ja VDM:n erikoismetalliliiketoimintansa ThyssenKruppille. Ternin myynti oli EU:n kilpailuviranomaisten ehto sille, että Outokumpu voi ostaa ThyssenKruppin Inoxumin.

Lisäksi Outokumpu myy osana kauppaa palvelukeskuksia Willichissä Saksassa, Barcelonassa Espanjassa, Gebzessä Turkissa ja Toursissa Ranskassa.

Kauppahinta vastaa Outokummun lainaa (1,269 milj. euroa syyskuun 2013 lopussa) ThyssenKruppille sen täydestä arvosta yrityskaupan toteuttamishetkellä.

Outokummun taseessa tehdas on arvostettu 560 miljoonan euron arvoiseksi.

Osana järjestelyä ThyssenKrupp myy 29,9 %:n osuutensa Outokummun osakkeista. Valtion sijoitusyhtiö Solidium ostaa osan näistä osakkeista, jonka myötä Solidiumin omistus Outokummussa nousee 29,9 %:iin.

Outokumpu arvioi, että Ternin ja VDM:n myynnin seurauksena Outokummun nettovelka vähenee noin 650 miljoonalla eurolla ja velkaantumisaste laskee noin 30 prosenttiyksiköllä.

Outokummun velkaantumisaste oli lähes 133 prosenttia vuoden 2013 kolmannen neljänneksen lopussa. Tasetta ja likviditeettiä tulevat vahvistamaan lisäksi suunniteltu 650 miljoonan euron merkintäetuoikeusanti, 500 miljoonan euron lisärahoitus sekä nykyisten lainojen ja luottojärjestelyjen juoksuajan pidentäminen

Yrityskauppa edellyttää Euroopan komission hyväksyntää, ja osapuolet ovat aloittaneet tarvittavat keskustelut Euroopan komission kanssa.

VDM:n myynti ThyssenKruppille on seurausta VDM:n strategisesta arvioinnista. Kaupan myötä kaikki VDM:n toiminnot ja sen noin 2 000 työntekijää siirtyvät ThyssenKruppille.

”VDM:n strategisessa arvioinnissa tulimme siihen tulokseen, että VDM:n ja ruostumattoman teräksen ydinliiketoimintamme väliset synergiat olisivat jääneet hyvin vähäisiksi. Lisäksi VDM:n hyvä taloudellinen arvostus osana tätä kauppaa sinetöi päätöksemme myynnistä ThyssenKruppille.”, Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta perustelee.

Ternin tehdas on ollut murheenkryyni Outokummulle. Tehdas tuli Outokummulle, kun se osti ThyssenKruppin ruostumattoman teräksen yhtiön Inoxumin.

Outokumpu strategiana oli keskittää jaloteräksen tuotantoaan Tornioon ja Italian Terniin, mutta EU:n kilpailuviranomaiset käskivät panna Ternin myyntiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös