Markkinakommentit

Pankkijätti varoittaa kehittyvistä markkinoista

Kiina talouskasvuAmerikkalaispankki Goldman Sachs antaa selkeän varoituksen sijoittajille – kehittyvien markkinoiden sijoituskohteet tulevat jatkossakin tuottamaan pettymyksiä.

CNBC-uutistoimistolle lähettämässään asiakaskirjeessä pankki arvioi, että kehittyvät markkinat tulevat alisuoritumaan suurella todennäköisyydellä seuraavien 5 – 10 vuoden ajanjaksolla.

Goldman Sachs suosittaa sijoittajia maltilliseen riskinottoon kehittyvillä markkinoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kehittyvien markkinoiden painoa sijoitussalkussa tulisi vähentää 9 prosentista 6 prosenttiin.

Pankki suosittaa kehittyvien markkinoiden painon vähentämistä siitäkin huolimatta että näiden markkinoiden osakkeiden arvostustasot vaikuttavat houkuttelevan alhaisilta.

Kehittyvien markkinoiden kasvu vuosina 2003-2007 perustui olosuhteisiin, joita ei nyt ole näkyvissä, pankki selittää. Poliittiset ja taloudelliset reformit, joita tarvittaisiin talouskasvun nousuun, ovat liian kivuliaita toteuttaa.

Myös sijoitussentimentti eli sijoittajien tunnelmat kehittyviä markkinoita kohtaan ovat muuttuneet selkeästi heikommiksi. ”Tuotot eivät olleet niin houkuttelevia kuin odotettiin, talouskasvu ei ollut niin kestävää kuin kuviteltiin, ja maat eivät olleet niin vakaita kuin kuviteltiin”, Goldman Sachs kirjoittaa.

Suurimmissa kehittyvissä talouksissa, Kiinassa, Brasiliassa ja Venäjällä valtioilla on liian suuri rooli talouden ohjauksessa. Lisäksi nämä maat ovat nojautuneet liiaksi raaka-aineisiin, eivätkä demografiset tekijätkään ole suosiollisia.

Kommentoi
Ylös
>