Asunnot ja kiinteistöt

YIT:n tulos raju pettymys – osakekurssi romahti

Rakennusyhtiö YIT:n tulos oli selkeä pettymys niin analyytikoille kuin sijoittajillekin. Tulospettymys ja vaisu kannattavuusohjeistus vuosille 2014-2015 syöksivät yhtiön osakekurssin rajuun laskuun.

Rakennusyhtiö YIT.n osakekurssi oli torstaina 6.2. reippaassa kaksinumeroisessa laskussa sen jälkeen kun yhtiö julkisti selvästi odotettua huonomman tuloksen.

Konsensusennusteiden mukainen odotettu osakekohtainen tulos viime vuoden viimeiseltä kvartaalilta oli Thomson Reutersin tietokannan mukaan 0,31 euroa per osake. Toteutunut osakekohtainen tulos jäi kuitenkin vain 0,19 euroon. Vertailukauden osakekohtainen tulos oli 0,35 euroa osakkeelta.

Myös liikevaihto ja liikevoitto jäivät konsensuennusteista. Liikevoitto jäi myös peräti 39 prosenttia vertailukautta alhaisemmaksi. Suomen rakentamispalveluiden liikevoitto romahti peräti 43 prosenttia.

”Toimitilamarkkinoiden heikkous ja kuluttajien varovaisuus Suomen asuntomarkkinoilla vaikuttivat kuitenkin negatiivisesti tulokseemme ja taseeseemme”, rakennusyhtiön toimitusjohtaja Kari Kauniskangas perustelee kannattavuuden heikentymistä.

Analyysitalo Inderesin mukaan Venäjän rakennuspalveluiden liikevaihto ja liikevoittomarginaali olivat selkeitä pettymyksiä siihen nähden, että asuntojen myyntimäärät kasvoivat odotusten mukaisesti. ”Asuntojen myynti painottui valmiusasteeltaan alempien asuntojen myyntiin, mikä selittää hiukan odotettua alempaa liikevaihtoa”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Suomen rakentamispalveluiden liikevaihto oli Inderesin odotusten mukainen, mutta kannattavuus jäi reippaasti odotuksista. ”Hyvien asuntomyyntilukujen valossa näyttää siltä, että YIT on painottanut Suomessa kassavirtaa kannattavuuden kustannuksella.”

Myös vuosien 2014-2015 ohjeistus oli pettymys, erityisesti kannattavuuskehityksen osalta.

YIT alensi strategiakauden 2014-16 keskimääräisen liikevaihdon kasvutavoitetta 5-10 % vuodessa, kun se aiemmin oli ollut yli 10 % vuodessa. ”Pidämme ohjeistusta ja uutta tavoitetasoa liikevaihdon osalta melko odotettuna, mutta kannattavuuden suhteen se oli vaisu. Olimme odottaneet ensi vuoden liikevoittomarginaalin yltävän 9,0 %:iin”, Inderes kertoo.

Inderes ei päivittänyt vielä YIT:n suositusta ja tavoitehintaa. Vielä tällä hetkellä analyysitalon suositus on ”Osta” ja tavoitehinta 11,0 euroa osakkeelta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös