Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: Venäjällä mahdollisuuksia kärsivälliselle sijoittajalle

Kuva: Dennis Jarvis.

Kuva: Dennis Jarvis.

Lyhyellä aikavälillä varovaisuus Venäjää kohtaan on paikallaan. ING Investment Managementin mukaan pitkän aikavälin sijoittajille siellä on kuitenkin suuria mahdollisuuksia. Venäjän markkinoiden arvostus on liian alhaalla, jos vain tilanne ei vaikeudu entisestään.

ING IM:n kehittyvien markkinoiden osakkeiden johtava salkunhoitaja Nathan Griffiths sanoo: “Arviomme nykytilanteesta on se, että Venäjä on saavuttanut strategiset tavoitteensa saatuaan Krimin valtaansa. Ei ole täysin varmaa, että tämä on Venäjän tarkoitus. Tavoitteena saattoi olla myös sen varmistaminen, että NATO ei saisi laajennettua aluettaan Krimille. Juuri nyt emme usko, että Venäjällä on suunnitelmaa muun Ukrainan varalle.”

Länsimaiden pakotteet ovat tähän mennessä koskeneet vain tiettyjä Venäjän hallinnon avainyksilöitä sekä viimeksi joitain presidentti Putinin lähipiiriin kuuluvia. ING IM:n mielestä pakotteet ovat suhteellisen kesyjä, kun otetaan Yhdysvaltain ja EU:n käyttämät kovat sanankäänteet. Lisäpakotteita ei kuitenkaan ole tiedossa, ellei Venäjä jatka laajentumistaan.

“Pakotteiden taloudellinen vaikutus on hyvin rajallinen, sillä niiden on tarkoitus vain hankaloittaa tiettyjen yksilöiden elämää. Niillä on kuitenkin epäsuoria vaikutuksia, sillä Venäjän keskuspankki päätti rauhoittaa finanssimarkkinoita nostamalla korkoja 1,5 %. Tämä heikentää jo vaikeuksissa olevaa taloutta entisestään. Samaan aikaan pääoman virtaaminen maasta on kiihtynyt miltei 70 miljardiin dollariin. Kansainväliset yritykset todennäköisesti panevat kaikki sijoitukset Venäjälle jäihin. Tämä heikentää taloutta ja voi johtaa taantumaan vuonna 2014”, Griffiths sanoo.

ING IM korostaa, että etenkin EU on hyvin haluton ryhtymään nykyistä järeämpiin toimenpiteisiin finanssilaitoksia ja energiasektoria kohtaan. Venäjä on Euroopan tärkein maakaasun toimittaja 30 %:n markkinaosuudellaan.

“Houkuttelevista arvostuksista huolimatta olemme varovaisia Venäjän osakemarkkinoiden lyhyen aikavälin näkymien suhteen. Tähän asti kriisin syventyminen on ollut todennäköisempää kuin perääntyminen. Lisäksi on todennäköisempää, että sijoituksistaan huolestuneet ulkomaiset sijoittajat vähentävät sijoituksiaan kuin lisäävät niitä. Tämä taas voi johtaa markkinoiden heikentymiseen. Osakemarkkinat pystyvät kuitenkin kestämään tällaiset kriisit, ja Venäjä on aina ollut korkean riskin markkina”, Griffiths toteaa.

“Jos tilanne ei pahene joko Venäjän laajenemisen tai pakotteiden tiukentamisen takia, markkinat todennäköisesti toipuvat lähikuukausina tappioistaan jossain määrin. Nykyinen sijoitusstrategiamme on pitää käteisvarat suhteellisen korkealla tilanteen muuttuvaisuuden takia. Suosimme yrityksiä, jotka eivät kuulu Venäjän lainkäytön piiriin. Kun tilanne vakaantuu ‒ Krimin liittäminen Venäjään on käytännössä jo tapahtunut tosiasia ‒ ryhdymme nykyistä rakentavammiksi.”

Kommentoi
Ylös
>