Osakeanalyysit

Onko listautuva Verkkokauppa.com liian kallis?

Taloustoimittaja Karo Hämäläinen pohtii, onko pörssiin listautuvan Verkkokauppa.comin osakkeiden merkintähinta liian kallis.

Verkkokauppa.com on listautumassa First North –markkinapaikalle. Listautumisannissa alustava merkintähinta tulee olemaan 20 – 24 euron välillä, mikä tarkoittaa noin 150 -180 miljoonan euron markkina-arvoa.

Karo Hämäläisen mielestä listautumishinta vaikuttaa kalliilta. ”Kun käsitykseni yhtiön arvosta on alle sata miljoonaa, 180 miljoonaan hinnoiteltu anti ei ensi kuulemalta houkuttele järin paljon”, Hämäläinen toteaa Taloustaidon artikkelissaan.

Yhtiön arvostustaso suhteutettuna nykyiseen tulostasoon näyttää korkealta. Hämäläinen toteaa, että viime vuonna Verkkokauppa.com teki 4,2 miljoonan euron nettotuloksen. Sen pohjalta laskettu p/e-luku on 180 miljoonan euron markkina-arvolla peräti 43.

Hämäläinen muistuttaa kuitenkin, että Verkkokauppa.com on kasvuyhtiö, jolle voidaan hyväksyä tavallista kaupan alan yhtiötä korkeampi arvostustaso.

Kuitenkin hinta saattaa olla jopa kasvuyhtiöksi korkea. Hämäläinen vertaa Verkkokauppa.comin listautumishintaa amerikkalaisen Best Buy -yhtiön arvostukseen. Best buyn rullaava 12 kuukauden p/e-kerroin on hieman yli 17.

”Jos Verkkokauppa.comin hinta olisi 12 euroa osakkeelta, p/e:ksi tulisi 21,4. Sen maksaisin mielelläni”, Hämäläinen pohtii.

Toki Verkkokauppa.comissa on vahvuutensa.

”Yhtiö on kiinnostavampi kuin kuvittelinkaan. Verkkokaupan ja kivijalkamyymälöiden yhdistäminen toimii hyvin, ja uskoakseni Verkkokauppa.com on toimijana niin suuri, että se pystyy neuvottelemaan tavarantoimittajien kanssa edullisia ehtoja, jotka mahdollistavat hintakilpailukyvyn säilyttämisen”, Hämäläinen toteaa.

Lisäksi yhtiö on kasvattanut viime vuosina tulostaan myös myymällä myymälä-, esite- ja verkkonäkyvyyttä tavarantoimittajille, Hämäläinen kertoo.

Yhtiön vahvuuksista huolimatta korkea hinta arveluttaa taloustoimittajaa: ”Siinä missä näkemykseni yhtiöstä on muuttunut entistä paremmaksi, annin hinta on alkanut tuntua entistä hurjemmalta.”

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. Seppo

    28.3.2014 at 19:44

    Verkkokaupan viimevuoden huipputulos on aikaansaatu tilinpäätöskikkailulla. http://www.sijoittaja.fi/12811/verkkokauppa-com-listautuu-miten-yhtio-teki-vuoden-2013-huipputuloksen/

  2. Helga

    14.4.2022 at 15:30

    Luetteloon valittujen kohteiden ja alueiden katsotaankin olevan arvokkaimmat perintökohteet, joiden suojelulla ja säilyttämisellä pitäisi olla erityinen merkitys ihmiskunnan kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymiselle.via https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Etusivu

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös