Makrotalous

Kuinka vaarallinen on deflaatio?

Monet sijoitusasiantuntijat ja ekonomistit ovat viime aikoina varoitelleet deflaation eli rahan arvon nousemisen vaaroista. Onko deflaatio todellakin niin suuri mörkö kuin annetaan ymmärtää?

Viimeksi tähän joukkoon liittyi eläkeyhtiö Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio. Hänen mukaansa deflaatio on tällä hetkellä Euroopan talouden suurin uhkatekijä.

”Emme halua ajautua Japanin kaltaiseen tilanteeseen, jossa vuosia jatkunutta deflaatiota vastaan pitää taistella poikkeuksellisen aggressiivisella raha- ja talouspolitiikalla, epävarmoin tuloksin”, Ritakallio varoitteli Liikesivistysrahaston vuosikokouksessa Raumalla.

Mutta olisiko deflaatio todellakin vaaraksi talouden kantokyvylle?

Deflaation haitat

Analyytikko Timo Tikkala ruotii deflaatio-ongelmaa Nordnetin blogissaan. Hän huomauttaa että deflaatiosta puhuttaessa sekoitetaan usein kaksi asiaa: nouseva rahan arvo (eli nimellishintojen lasku) ja talouden ylikuumenemisesta seurannut varallisuusarvojen lasku.

Tikkalan mukaan varallisuusarvojen lasku ja kuplan puhkeamisen jälkeinen deflaatio on tavallaan normaali markkinamekanismi, jolla varallisuusarvot palautuvat kestävämmille tasoille.

Yleensä deflaation ongelmaksi mainitaan erityisesti rahan arvon nousu. Tikkala ei ole kuitenkaan vakuuttunut tämän vaikutuksen ongelmista.

Deflaatio ja kulutuskysyntä

Yhtenä keskeisimpänä deflaation haittana väitetään olevan sen, että deflaation vallitessa kuluttajat siirtävät tämän päivän kulutustaan tulevaisuuteen, sillä he odottavat hintojen laskevan. Deflaatio saattaisi siis luoda kierteen, jossa hintojen lasku ruokkii itseään ja vähentää kokonaiskysyntää.

Tikkala ei kuitenkaan usko, että maltillisella deflaatiolla (muut tekijät ennallaan) olisi minkäänlaista vaikutusta kulutukseen.

”Mielestäni jo pelkästään maalaisjärkeä käyttäen tämän väitteen voi kyseenalaistaa. Kulutuspäätökset ovat aina tavalla tai toisella sidoksissa aikaan: uusi taulutelevisio ostetaan jotta voidaan katsoa siitä kevään jääkiekon MM-kisat, lomamatka ostetaan jotta voidaan viettää tämä kesä etelän lämmössä, muotivaatteet ostetaan tulevan viikonlopun juhlia varten, ruoka- ja lääkeostokset ovat tottakai aikasidonnaisia jne.”, Tikkala toteaa.

Deflaatio ja sijoittajat

Deflaatiolla ei Tikkalan näkemyksen mukaan ole myöskään vaikutusta sijoittajien saamiin sijoitusten reaalituottoihin. ”Jos yritys maksaa euron osingon per osake tästä päivästä ikuisuuteen niin deflaation aikana tämä tarkoittaa että sijoittajan ostovoima kasvaa, vaikkei saatavan rahan määrä mihinkään muuttuisi”, Tikkala toteaa.

Deflaatiolla on kuitenkin yksi ikävä piirre: Se saattaa kuihduttaa velkamarkkinat, koska velan reaaliarvo kasvaa deflaation aikana. Tämän ongelman Tikkala myöntää.

Toisaalta deflaation vastakohta eli inflaatio on omalta osaltaan luonut ylisuuret velkamarkkinat.

”Nykyisenkaltainen massiivinen globaali velkamarkkina on mahdollista vain inflaation aikana, mutta voi kysyä tarvitsevatko yhteiskunnat ylipäätänsä näin suuria velkamarkkinoita (pankkisektori sekä valtiot ovat kenties suurimpia hyötyjiä maltillisen inflaation olemassaolosta). Historian saatossa yhteiskunnat ovat toimineet myös huomattavasti pienemmillä velkamäärillä ja deflatoorisessa ympäristössä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös