Makrotalous

EKP otti järeät aseet käyttöön

Euroalueen aleneva inflaatio ja voimistuvat deflaatiopelot herättivät EKP:n ottamaan käyttöön odotuksia järeämmät toimenpiteet eurotalouden elvyttämiseksi.

Keskuspankki julkisti eilen useita keinoja jolla se yrittää saada rahan liikkeelle pankkiholveista.

Toimenpiteillä EKP uskoo saavuttavan ”välittömiä vaikutuksia rahamarkkinoilla”. Keskeiset osakemarkkinat lähtivätkin eilen selvään nousuun.

Välilliset vaikutukset näkyvät reaalitaloudessa kolmen tai neljän vuosineljänneksen kuluttua, EKP:n pääjohtaja Mario Draghi arvioi tiedotustilaisuudessa.

EKP:n julkistamat elvytyskeinot ovat tässä.

Korkotaso historiallisen alhaalle

EKP laski rahamarkkinoiden ohjauskorkonsa ennätyksellisen alhaiselle 0,15 prosentin tasolle aiemmasta 0,25 prosentista. Keskuspankki teki historiaa kun se laski talletuskoron negatiiviseksi ensimmäistä kertaa keskuspankkien historiassa.

Negatiivisen korkotason tehokkuutta on jo ehditty epäillä. Eurooppalaisten liikepankkien yön yli -talletukset EKP:ssa ovat olleet lähes nollassa jo useita kuukausia.

LTRO-ohjelmalla elvytystä yritysten rahoitukseen

Keskuspankki tarjoaa pankeille nelivuotista, koroltaan edullista LTRO-lainaohjelmaa. Lainaohjelma on kooltaan 400 miljardia euroa, ja korko on EKP:n ohjauskorko lisättynä 0,10 prosenttiyksiköllä.

Lainaa ottavat pankit velvoitetaan lainaamaan seitsemän prosenttia LTRO-lainoista eteenpäin yrityksille.

Toimenpiteellä keskuspankki yrittää elvyttää talouskasvua ja saada pankit lainoittamaan yrityksiä edullisella keskuspankkilainalla. Lainaohjelman käynnistämisen taustalla on se, että euroaluee yrityksillä on viime aikoina ollut aiempaa vaikeampaa saada rahoitusta investointeihinsa.

Sterilointien lopettamisella lisää likviditeettiä

Sterilointiohjelma eli SMP-ohjelma (securities markets purchases) on ollut kriisimaiden velkapapereiden osto-ohjelma. Keskuspankki on ”steriloinut” osto-ohjelman tuoman ylimääräisen likviditeetin pois pankkijärjestelmästä.

Sterilointi on estänyt velkapapereiden ostosta aiheutuvan rahamäärän kasvun. Koska EKP nyt päätti lopettaa steriloinnin, eli euroalueen likviditeetti tulee kasvamaan.

Kvantitatiivinen elvytys

EKP ilmoitti valmistelevansa arvopapereiden ostoja markkinoilta. Tämä vastaa Yhdysvaltojen keskuspankin toteuttamaa kvantitatiivista elvytystä. EKP tulee ostamaan ABS-lainapapereita, jotka ovat arvopapereiksi muutettuja lainasaatavia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös