Indikaattorit

Joko osakkeiden kurssinousu alkaa hirvittää?

Jenkkiosakkeet tahkoavat uusia ennätyksiä ja arvostuskertoimet ovat korkealla. Onko osakkeiden kurssinousu tullut tältä erää tiensä päähän?

Yhdysvalloissa S&P 500 -osakeindeksi kipusi viime viikolla kaikkien aikojen ennätykseen.

Pitkään jatkunut osakkeiden nousuputki saattaa jo herättää epäilyjä trendin kääntymisestä.

Nordean päästrategi Lippo Suominen kiinnittää huomiota blogissaan erityisesti suhdannekorjattuun Shillerin p/e -kertoimeen.

Shillerin p/e -kerroin on todellakin jo hälyttävän korkealla. ”Mikäli sijoituspäätöksiä tekisi pelkästään sen perusteella, nyt olisi ehdottomasti myynnin paikka”, Suominen toteaa. Shillerin arvostuskerroin on ollut näin korkealla vain neljä kertaa viimeisen 140 vuoden aikana.

Shillerin-pe-082014

S&P 500 -osakeindeksin suhdannetasoitettu Shillerin p/e -kerroin

Suominen kuitenkin muistuttaa, että Shillerin p/e vertaa osakkeiden nykykurssia viimeisen kymmenen vuoden keskimääräiseen tulostasoon. Se ei ota mitään kantaa siihen, miltä kurssit näyttävät tämän hetken tuloksiin verrattuna.

Yritysten tuloskehitys on ollut poikkeuksellista viimeisen kymmenen vuoden aikana, Suominen toteaa.

”Finanssikriisissä tulokset romahtivat erittäin voimakkaasti, mikä painaa pitkän ajan tuloskeskiarvoa alaspäin. Viimeisen viiden vuoden aikana kriisin jälkeen yritysten tulokset ovat puolestaan kasvaneet vauhdikkaasti. Yritysten tulokset ovatkin tällä hetkellä noin kolmanneksen korkeammalla kuin kymmenen vuoden keskiarvo”, Suominen toteaa.

Shillerin p/e -kertoimeen luottavien täytyy siis olettaa, että yritysten tulokset laskevat takaisin keskiarvotasolleen. Toisin sanoen yritysten tulosten tulisi siis laskea.

Mikä sitten voisi saada tulokset laskuun, Suominen kysyy.

Tulokset romahtavat jos joko yritysten liikevaihto laskee tai kustannukset nousevat. Liikevaihdon laskua ei Suomisen mukaan tarvitse pelätä. ”Myyntinäkymät ovat tällä hetkellä paremmat kuin moneen vuoteen, kun talouskasvu maailmalla on piristynyt laaja-alaisesti.”

Entä miltä näyttää kustannuspuoli? Jenkkiosakkeiden tulosmarginaalit ovat tällä hetkellä ennätyksellisen korkealla, ja juuri kustannusjahti on viime aikoina ollut tärkein tulosparannusten selittäjä.

Suomisen mukaan kustannuspaineiden kasvusta ei ole edelleenkään merkkejä nähtävissä. ”Maailma on monessa suhteessa erittäin yritysystävällinen, sillä esimerkiksi rahoituskustannukset ovat historiallisen alhaalla, globalisaatio mahdollistaa halpatuotannon perässä juoksemisen, palkkapaineet ovat vähäiset ja valtiot pyrkivät minimoimaan yritysten verotusta”, Suominen toteaa.

Osakkeiden hinnat eivät siis näytä Suomisen mukaan erityisen kalliilta nykyiseen tulostasoon suhteutettuna. Mitään tuloskuplaa ei myöskään ole tällä hetkellä nähtävissä – ainoastaan maailmantalouden jyrkkä käänne alamäkeen saisi tulokset laskuun ja sitä myötä myös osakekurssit laskuun.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös