Markkinakommentit

Sijoitusstrategi: Riski on palaamassa markkinoille

riski-volatiliteetti-012015

Vaikka osakemarkkinoiden nousutrendi voikin vielä jatkua, ollaan markkinoilla etenemässä uuteen, aiempaa volatiilisempaan vaiheeseen, arvioi FIM:n päästrategi Vesa Engdahl.

Engdahlin mukaan markkinat ovat tulleet herkiksi korjausliikkeille, jollaisia nähtiin viime vuoden lopulla loka- ja joulukuussa. ”Kurssiheilunnan lisääntymistä selittää ensi sijassa USA:n rahapolitiikan normalisoituminen, mutta oma vaikutuksensa on myös maailmanpolitiikan lisääntyneellä epävarmuudella”, strategi toteaa FIM:n markkinakommentissa.

Osakekurssien nousu ei ole enää mikään kirkossa kuulutettu asia. Kurssien nousu vaatii tuekseen jatkossa yritysten tulosten kohenemista.

”Osakemarkkinoiden arvostustasojen noustua keskeisillä länsimarkkinoilla kohtuullisen korkeiksi kurssitaso ei kestä talouskasvun ja yritysten tuloskasvuodotusten pettämistä taikka merkittäviä poliittisia kriisejä”, Engdahl arioi.

Vaarana on myös osakekuplan syntyminen. ”Mikäli kurssit nousevat tuloskasvua kiivaammin – mikä on ollut tyypillinen ilmiö ainakin viimeiset kolme vuotta – vaarana on arvostuskuplan syntyminen osakemarkkinoilla.”

Alhaisena pysyvä korkotaso tuo sijoittajille lisää päänsärkyä, koska erittäin alhaisen korkotason tilanteessa joutuvat sijoittajat metsästämään tuottoja muista lähteistä. Euroopassa EKP tulee pitämään omilla toimillaan korot erittäin alhaisina.

”Tämä saattaa myös jatkossa näkyä ryntäyksenä osakkeiden tarjoamien osinkotuottojen perään, mikä on ollut omiaan nostamaan osakkeiden hintoja ja pitää sisällään riskin osakemarkkinoiden arvostustasojen karkaamisesta käsistä”, päästrategi toteaa.

Kommentoi
Ylös
>