Valuuttakurssit

Euron arvo saattaa laskea yhteen dollariin

Pankkijätti Goldman Sachs uskoo euron ulkoisen arvon romahdukseen.

Euron vaihtokurssi suhteessa dollariin on laskenut hurjasti viime vuoden huhtikuusta lähtien. Huhtikuun alussa eurolla sai lähes 1,4 dollaria. Nyt kurssi on romahtanut alle 1,16 dollarin.

Maaliskuussa 2008 euron kurssi hätyytteli 1,6 dollarin rajaa.

euro-USD-vaihtokurssi-012015

Euron heikkous ei johdu pelkästään euroalueen pitkittyneestä taantumasta ja deflaatiouhasta, vaan myös jenkkitalouden vahvuudesta. Yhdysvaltojen talouskasvu ja työllisyyden parantuminen on ollut vakuuttavaa viime vuosina.

Mutta euro saattaa heikentyä vielä tästä lisääkin.

Näin ainakin uskoo jättipankki Goldman Sachs. Pankin mukaan euro tulee jatkamaan heikentymistään, ja ennen ensi vuoden loppua euro on pariteetissa dollaria vastaan, eli euron vaihtokurssi olisi 1,00 suhteessa dollariin.

Jos pankin ennuste toteutuu, olisi se dramaattinen käänne yhteisvaluutan vaihtokurssissa. Euro ja dollari eivät ole olleet pariteetissa sitten vuoden 2002.

Amerikkalainen CNNMoney löytää euron heikentymiselle kolme syytä.

1. Yhdysvaltojen talouskasvu

Ensinnäkin euron heikentymisen taustalla on Yhdysvaltojen talouden vahva veto. Yhdysvaltojen talouskasvu kiihtyi viime vuoden kolmannella neljänneksellä peräti viiteen prosenttiin. Samanaikaisesti Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on asteittain vähentämässä kvantitatiivista elvytystä, mikä osaltaan tukee dollarin vahvistumista suhteessa euroon ja muihin valuuttoihin.

2. Euroalueen kvantitatiivinen elvytys

Samalla kun Fed on kiristämässä rahapolitiikkaansa, on Euroopan keskuspankki suuntaamassa kohti historiallisen kevyttä rahapolitiikkaa. Keskuspankki saattaa tehdä päätöksen kvantitatiivisen elvytyksen aloittamisesta jo tammikuun 22. päivän kokouksessaan.

Euroalueen deflaatiopaineiden kasvu lisää kvantitatiivisen elvytyksen aloittamista. Jos keskuspankki lähtee tälle tielle, tulee se heikentämään euron arvoa suhteessa muihin valuuttoihin.

3. Kreikan pelot kasvavat

Kreikan parlamenttivaalit pidetään tammikuun 25.päivä. Vasemmistopuolue Syriza – joka paistatellut gallupien kärjessä – haluaa neuvotella maan 240 miljardin euron velkojen ehtoja uusiksi. Pelkona on, että myös muut euroalueen kriisimaat alkavat vaatia leikkauksia velkataakkaansa.

Goldman Sachs ennustaa euron dollarikurssin laskevan 1,08 dollariin tämän vuoden kuluessa ja laskevan pariteettiin vuoden 2016 lopussa. Euron vaihtokurssi saattaa pankin mukaan laskea jopa tämänkin alle.

Sijoittajille euron heikentyminen tarjoaa tietenkin jälleen yhden tuottomahdollisuuden.

Mikäli sijoittaja uskoo pankkijätin ennustuksiin, tulevat sijoitukset jenkkimarkkinoille houkutteleviksi. Haasteena tosin on se, että Yhdysvalloissa osakemarkkinoiden arvostustaso on jo historiallisen korkea ja toisaalta USA:n valtiolainojen korkotuotot ovat hyvin alhaiset.

 

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös