Makrotalous

Sijoitusstrategi uskoo korkojen pysyvän alhaalla

Nykyinen erikoinen tilanne korkomarkkinoilla tulee jatkumaan euroalueella vielä pitkään. Korot siis pysyvät matalina.

EKP ei ole ainoa keskuspankki joka on keventänyt rahapolitiikkaansa. S-pankki konsernin päästrategin, Vesa Engdahlin mukaan kuluvan vuoden alusta jo runsaat 20 pankkia on ilmoittanut rahapoliittisen elvytyksen lisäämisestä.

“Tämä on merkki maailmalla kiihtyvästä valuuttasodasta. Maa toisensa jälkeen pyrkii heikentämään valuuttansa arvoa parantaakseen omaa kansainvälistä kilpailukykyään”, sijoitustrategi päättelee korkokatsauksessaan.

Engdahlin mukaan ainoa merkittävä keskuspankki, joka pyrkii poikkeamaan vallitsevasta elvytyslinjasta, on USA:n keskuspankki Fed. Markkinoilla on jo pitempään arvuuteltu, milloin Fed aloittaa korkojen noston.

Ei ole kuitenkaan mikään itsestäänselvyys, että Fed olisi yksin valmis valitsemaan tiukemman rahapolitiikan tien.

Fedin voi olla nimittäin vaikea toteuttaa riippumatonta rahapolitiikan linjaa ja lähteä nostamaan ohjauskorkojaan merkittävästi samalla kun muut maat lisäävät kilvan elvytystä. Vastavirtaan ajamisella on seurauksensa, Engdahl arvioi.

Lisäksi ulkovaltojen keskuspankkien rahapoliittisen elvytyksen kasvattaminen on tuonut vahvistumispaineita dollarille, mikä heikentää päästrategin mukaan USA:n vientiyritysten kilpailukykyä ja laskee entisestään jo liiankin alhaista inflaatiota.

“Fedin rahapolitiikan normalisoiminen tulee näin ollen olemaan varovaista ja maltillista. Fedillä ei ole varaa vaarantaa USA:n talouskasvua, ja vaikka työmarkkinat ovat vahvat ja uusia työpaikkoja syntyy hyvää vauhtia, palkkainflaatiopaineiden lisääntyminen on toistaiseksi ollut maltillista, joten sekään ei pakota Fediä reagoimaan vahvasti ja välittömästi”, Engdahl ennustaa.

Keskuspankkien elvytyspolitiikan seurauksena korot ovat painaneet korot erityisesti Euroopassa häkellyttävän alas. Suomikin saa viiden vuoden lainaa jo nollakorolla. Sveitsi saa jopa 10-vuoden lainaa negatiivisella korolla.

5-vuoden-laina-Suomi-042015

Korkotaso tulee Engdahlin mukaan pysymään Euroopassa alhaisena vielä pitkään:

“Euroalueen vaatimattomat talouskasvunäkymät ja nollan tuntumaan painunut inflaatio pitävät Euroopan keskuspankin rahapolitiikan poikkeuksellisen elvyttävänä vielä pitkään, mikä tarkoittaa ainakin vuosia 2015–2016. Rahapolitiikan normalisoimiseen voidaan odottaa ryhdyttävän vasta, kun euroalueen talouden toipuminen on vahvasti käynnissä ja deflaatiouhka hälvennyt.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös