Markkinakommentit

Kehittyvien markkinoiden riskit muuttuneet

Meksiko-kehittyvät-markkinat-062015

Varainhoitaja Standard Life Investments on havainnut kehittyvien talouksien riskiprofiilien muuttuneen merkittävästi viimeisen kuuden kuukauden aikana.

Meksikon ja Intian kaltaiset maat näyttävät yleisesti ottaen turvallisemmilta kohteilta nyt, kun taas jo ennestään riskialttiiden maiden, kuten Brasilian ja Malesian, tilanne on huonontunut entisestään. Riskitaso aleni eniten Ukrainassa ja Venäjällä, osittain rahapolitiikan parantuneen hallinnan vuoksi. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos maiden välinen selkkaus kiihtyy uudelleen.

Kehittyville markkinoille sijoittaminen on edelleen haastavaa, ja markkinoilla paljon vaihtelua. Standard Life Investments on luonut lämpökartan, jonka avulla voidaan arvioida kehittyvien markkinoiden talouksien haavoittuvuus tulevissa shokeissa.

Kartta päivitetään puolivuosittain. Sen avulla sijoittajat ja rahastonhoitajat voivat ymmärtää entistä paremmin kehittyviä markkinoita koskevaa taloustietoa ja mahdollisia uhkia.

Pääekonomisti Jeremy Lawson ja kehittyvien markkinoiden korkotiimin ekonomisti Nicolas Jaquier loivat kartan lokakuussa 2014 ja päivittivät sen toukokuussa 2015. Päivitetyssä versiossa on huomioitu kaksi merkittävintä shokkia viime kuukausilta: öljyhintojen romahdus ja dollarin arvon nopea nousu.

Standard Life Investmentsin pääekonomisti Jeremy Lawson sanoo:

“Finanssipolitiikan kehittyminen ja laskeva inflaatio alensivat riskitasoa erityisesti Itä-Euroopan maissa, kuten Puolassa, Unkarissa ja Tšekissä. Viime lokakuussa hyvät arvosanat saaneet Meksiko ja Filippiinit jatkoivat vahvistumistaan. Suurena öljyntuojamaana Filippiinit hyötyi laskevista öljyhinnoista. Intia ja Indonesia menestyivät myös muita paremmin leikattuaan polttoainetukiaisia ja investoituaan infrastruktuuriin.”

“Skaalan toisessa päässä haavoittuvuus korostui maissa, joissa makrotalous on epätasapainossa tai vahvasti vientipainotteinen. Näitä ovat esimerkiksi Brasilia, Chile, Malesia ja Turkki.”

“Riskien hajautuminen osoittaa, että kehittyviä markkinoita ei pitäisi analysoida yhtenä kokonaisuutena. Sijoittajien on tärkeä omaksua aktiivinen, joustava ja tuloshakuinen lähestymistapa kehittyviin markkinoihin. Vaikka kehittyvien markkinoiden riskitaso on selkeästi alempana kuin ennen Aasia-kriisiä, seuraava haaste on vastassa syksyllä Yhdysvaltain keskuspankin nostaessa ohjauskorkoaan. Koronnoston nopeus on avainasemassa kehittyvien markkinoiden kannalta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös