Sijoitusideat

Suomi Fundamentti -mallisalkussa uusi kärkikolmikko

Suomalaisiin osakkeisiin sijoittavan mallisalkkumme koko kärkikolmikko muuttui. Salkkuun nousi useita mielenkiintoisia sijoituskohteita.

Edellisen päivityksen 31.3.2015 yhteydessä kärkikolmikko oli seuraava: HKScan, YIT jaLemminkäinen. Nyt kärkeen nousivat Aspo, Affecto ja Atria.

Aspon Q1:n liikevaihto oli 102 M€ (analyytikoiden ennuste 110 M€) ja oikaistu liikevoitto 4,3 M€ (ennuste 4,0 M€). Johto oli tyytyväinen liikevoiton kasvuun vaikeassa markkinatilanteessa. Venäjäpainotteiset liiketoiminnat paransivat edelleen kannattavuuttaan. ESL Shipping myi omistamansa vakuutusosakeyhtiö Alandian osakkeet, josta kirjattiin 4,9 Me myyntivoittoa rahoituseriin. Aspo odottaa edelleen saavuttavansa hyvän tuloksen.

Aspon pisteet Suomalaisten osakkeiden valintatyökalussa ovat 63. Yhtiö on arvostusluvuilla mitattuna yksi Helsingin pörssin edullisimpia osakkeita. Kannattavuuskehityskin on positiivinen. Aspo ei ole koskaan ollut kurssiraketti, mutta matalariskisenä osakkeena hyvä vaihtoehto kesäksi.

Affecton Q1:n liikevaihto oli 29,1 M€ (ennuste 31,0 M€) ja liiketulos 2,1 M€ (ennuste 1,0 M€). Liikevaihto laski kaikissa Pohjoismaissa. Liikevaihto kasvoi Baltiassa. Neljänneksen operatiivinen tulos kasvoi selvästi edellisvuodesta. Alkuvuoden myyntisuoritus ei ollut riittävän hyvä ja tilauskanta laski. Liikevaihdon ja liikevoiton arvioidaan kasvavan vuonna 2015, mutta etenkin liikevaihdon kehitykseen liittyy epävarmuutta.

Affecton liikevoitto on kasvanut neljä kvartaalia peräjälkeen. Osake on pikkuteknojen sarjassa erittäin edullinen. PE (2015 tuloksella) 9,0 ja osinko-tuottoennuste 5,2 %. Pikkuteknojen nousukiito ei ole tarttunut Affectoon. Nousu voi olla raju, jos epävarmuus liikevaihdon kehityksestä poistuu. Muuten osake voi nyhjätä 3,5 euron tuntumassa pitkäänkin.

Atrian Q1:n liikevaihto oli 314,5 M€ (analyytikoiden ennuste 318,7 M€) ja oikaistu liikevoitto 0,7 M€ (ennuste 1,8 M€). Suomi ja Skandinavia paransivat tulosta ja tekivät positiivisen tuloksen. Venäjän tappio kasvoi hieman 2,3 M€:oon. Baltia teki nollatuloksen. Ohjaus ennallaan.

Atrian tulos oli suoraan sanoen pettymys, mutta mallisalkkuun osakkeen vie alhainen arvostus. Grillauskautena Atriaa on mukava omistaa. Tulospettymyksiin ei kuitenkaan enää ole varaa.

Katso koko mallisalkku täältä! 

Artikkeli on alun perin julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla 29.5.2015.

Kommentoi
Ylös
>