Asunnot ja kiinteistöt

Suomen Ikärakenteen muutos ei suosi asuntosijoittajaa

Väestön luonnollisen poistuman kautta vapaiden asuntojen määrä kasvaa. Samaan aikaan ostajien määrä vähenee varoittaa talouskolumnisti Jouko Marttila.

Marttila muistuttaa blogissaan, että Suomi ikääntyy vauhdilla ja työllisen työvoiman määrä laskee.

”Muuttoliike pitää asuntojen kysyntää yllä kasvukeskuksissa, mutta niiden ulkopuolella monella asunnolla on enää vain tunnearvoa. Hypo-pankin laskelmien mukaan Suomessa on miljoona asuntoa väärässä paikassa”, Marttila arvioi.

Asuntojen kysyntää pitää yllä Marttilan mukaan vain sisäinen muuttoliike tai maahanmuutto. 20 – 64 -vuotiaiden osuus väestöstä on Suomessa laskenut jo viisi vuotta ja kehitys jatkuu. Asuntoja tyhjenee koko ajan jossain päin maata.

Marttila varoittaa lisäksi korkojen vaikutuksesta asuntomarkkinoihin. ”Jos Eurooppa pääsee eroon Kreikan kriisistä ja talous alkaa lähivuosina toipua, korot nousevat. Velanhoitokustannusten kasvu lisäisi hintapainetta alaspäin. Jo tällä hetkellä uusia asuntoja myydään esimerkiksi Porissa ja Lappeenrannassa alennuksella. Helsingistä on kuulunut samanlaisia uutisia.”

Asuntojen hinnoissa ei Marttilan mukaan ole siis nyt nousupaineita.

”On vaikea keksiä, miksi asuntojen hinnat nousisivat, kun muu talous piiputtaa ja työttömyys edelleen kasvaa. Euroopan keskuspankki on setelielvytyksellään pitänyt korot alhaalla ja rahaa on virrannut varallisuuskohteisiin kuten asuntoihin ja pörssiin. Pidemmän päälle ilmat pihisevät myös EKP:n kuplasta”, Marttila toteaa.

”Ainoa tae asunnon arvon säilymisestä on sijainti kaikkien haluamalla paikalla. Uusia asuntoja nousee tästä syystä paljon juuri ydinkeskustan ja merenrannan tuntumaan.”

Kommentoi
Ylös
>