Makrotalous

Suomen kauppatase kääntyi ylijäämäiseksi

Tammi-toukokuun kauppatase kääntyi ylijäämäiseksi, 373 miljoonalla eurolla, kertovat Tullin  ulkomaankaupan tilastot.

Viime vuoden toukokuussa tase oli 287 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta tammi-toukokuun vaje oli tuolloin 994 miljoonaa euroa.

Yksikköarvoindeksin mukaan laskettu ulkomaankaupan vaihtosuhde parani toukokuussa, koska vientihinnat nousivat tuontihintoja enemmän. Pisteluku oli toukokuussa 99,7 ja vuosi sitten 94,4. Vaihtosuhde heikkeni tämän vuoden huhtikuusta, jolloin pisteluku oli 102,3.

Suomen tavaraviennin arvo laski toukokuussa 12 prosenttia ja vienti oli arvoltaan lähes 4,6 miljardia euroa. Viennin volyymi laski 16,2 prosenttia, mutta vientihinnat nousivat 6,3 prosenttia. Tammi-toukokuun yhteenlaskettu vienti väheni kolme prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Tuonnin arvo putosi toukokuussa 15 prosenttia ja oli arvoltaan 4,1 miljardia euroa. Tuonnin volyymi laski 14,4 prosenttia, mutta tuontihinnat nousivat aavistuksen, 0,7 prosenttia. Tammi-toukokuussa tuonnin arvo väheni yhdeksän prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös