Kumppaniblogit

Onko hinta tärkein kriteeri sijoituskohdetta valittaessa?

Hinta on hyvän sijoituksen tärkeä kriteeri, mutta pelkkä hinnan tuijottaminen ei vielä takaa hyvää tuottoa.

Olen ostanut lisää muutamaa osaketta, kun niiden hinta on laskenut järkevälle tasolle, mutta ostaen vieläkin enemmän, jos hinta on jatkanut laskuaan entistäkin edullisemmaksi. Nousupäivinä en ole ostanut, mutta tämä on vain osa omaa strategiaani.

Toisaalta toimintani vaikuttaa epäloogiselta. Miksi en osta osaketta lisää nousupäivänä, jos se kerran mielestäni on yhä aliarvostettu. Tämä johtuu siitä, että yksittäisen osakkeen eikä koko osakemarkkinan lähitulevaisuutta oikein voi luotettavasti ennustaa. Käytän parhaillaan ostoihin vararahastoa, mutta koska vielä ei ole indeksitasolla kysymys kovin huonosta päivästä, niin säästän osan vararahastosta sen varalle, että koittaa vieläkin huonompi päivä.

Jos kurssikehitys tästä kääntyy nousu-uralle, niin osa vararahastosta jää käyttämättä ja tuottoni jää optimitasoa alhaisemmaksi (olettaen, että olisin valinnut tuottavan sijoituskohteen). Jos kuitenkin epävarmuus jatkuu ja kurssitaso laskee vielä reilusti, niin minulla on vielä varoja lisäostoihin.

Jättämällä hyvä, mutta hieman kalliimmin hinnoiteltu tilaisuus käyttämättä myönnän tietämättömyyteni. En siis osaa määrittää optimaalista ostohetkeä, mutta siksi ostan erissä.

Osto lähihistorian pohjista 10,0 eurolla on hyvä ostos, jos osakkeen arvo on selvästi ostohintaa korkeampi. Kun jätän oston tekemättä seuraavana päivänä 10,50 eurolla, niin kysymys ei siis ole hinnan tuijottamisesta, vaan varautumisesta 9,50 euron hintaan tulevaisuudessa.

Tai katsotaan asiaa vielä toisesta näkökulmasta. Tunnistat synkkänä pörssipäivänä hyvin menestyneen yhtiön, jonka osakkeen hinta on laskenut pitkästä aikaa järkevälle tasolle (10,0 eur/kpl). Käyt läpi yhtiön viimeisimmät raportit ja päädyt arvioon, että kyseessä on hyvä bisnes hyvään hintaa. Tarjolla on siten hyvä riskisijoitus, vaikka täysin varma ei asiasta koskaan voi olla. Katsot salkkusi kokonaistilanteen, tulevat rahantarpeet ja päädyt ostamaan 1.000 osaketta. Voisit ostaa hieman enemmänkin, mutta päädyt siihen lopputulokseen, että 10.000 euron sijoitus on sopiva. Seuraavana päivänä osakkeen hinta nousee 10,50 euroon. Onko silloin loogista todeta, että olisi pitänyt ostaa eilen enemmän ja laitat lisää rahaa likoon, koska eihän 10,50 euroa ole vielä liian paljon?

Tällaisia tilanteita sijoittaja joutuu pohtimaan etenkin heiluvassa markkinatilanteessa. Ei ole olemassa yhtä oikeaa valintakriteeriä eikä yhtä oikeaa strategiaa. Minulle laatu on aina hintaa tärkeämpi, mutta hyvää saa harvoin halvalla. Tarjolla on ollut paria hyvää yhtiötä halvalla, joten olen toiminut enkä jäänyt odottamaan. Olen ottanut laskupäivät vastaan ilolla, koska omaa suosikkiyhtiötä on saanut ostaa entistäkin edullisemmin.

Hinta ei siis ole minulle tärkein valintakriteeri, mutta se toimii yksinkertaisena oppaana kaltaiselleni sokealle. Tunnelma pörssissä vaihtelee, mutta markkinahinta kertoo järkähtämättömästi sen, onko tänään parempi vai huonompi päivä ostaa kuin eilen.

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija

Artikkeli on julkaistu alun perin Tinpie-sivustolla 3.9.2015.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös