Osakeanalyysit

Pohjoismaisten pankkien tuloskunto yskii

Lähde: Nordea Oyj.

Lähde: Nordea Oyj.

Tulevaisuudessa vahvoilla ovat pankit jotka saavat tehostamalla kustannuksia alas, arvioi OP.

OP:n mukaan Nordean, Swedbankin, Handelsbankenin, SEB:n DNB:n ja Danske Bankin neljännen kvartaalin tulokset olivat pääosin odotuksia heikompia.

”Kertaeristä puhdistettuna ainoastaan DNB:n ja Danske Bankin tulokset nousivat suhteessa vertailujaksoon. Muiden tulokset laskivat”, OP toteaa aamukatsauksessaan.

Pankkien rakenteellisesti kehitys oli heikkoa, sillä sekä yhteenlaskettu korkokate että palkkiotuotot laskivat.

OP:n mukaan pankit arvioivat palkkiotuottojen kasvavan jatkossa, mutta selvästi totuttua hitaammin. ”Korkokatteet tuskin kohoavat jatkossakaan, paitsi DNB:llä Norjan muita Pohjoismaita normaalimman korkoympäristön johdosta”, OP toteaa.

Luottotappiot laskivat kuitenkin edelleen ja ovat erittäin alhaisella tasolla.

Kustannukset ilman kertaeriä olivat kokonaisuudessaan vertailukauden tasolla, mutta pankkien väliset erot olivat suuria, OP toteaa. ”Handelsbankenin kulut jatkoivat kasvuaan samalla kun ennen kaikkea Danske jatkoi säästötoimia.”

Näkymät tuottojen osalta ovat eteenpäin katsottaessa vaisut. Siksi tuloskehitystä ennakoitaessa vahvoilla ovat ne pankit, joiden kustannukset laskevat toiminnan tehostumisen myötä. Tällaisia ovat OP:n mukaan vuonna 2016 Danske Bank ja Swedbank.

Nordean tulosta rasittavat lähivuosina IT-panostukset, jotka kantavat hedelmää vasta pidemmällä aikavälillä. Nordean osakkeen houkuttelevuus pohjautuukin OP:n mukaan ajureiden puuttuessa erittäin korkeaan osinkoon (7 %) ja alhaiseen arvostustasoon (P/E 10).

OP:n mukaan DNB:n tuottojen kehitys on puolestaan muuta joukkoa houkuttelevampi ja tuloskasvua on odotettavissa, mikäli luottotappiot pysyvät johdon näkemyksen mukaisesti maltillisina. ”DNB tarjoaa riskiä sietävälle sijoittajalle houkuttelevan mahdollisuuden, sillä sen arvostustaso on äärimmäisen alhainen (P/E 8; P/B 0,8).

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös