Makrotalous

Salkunhoitaja varoittaa uudesta pankkikriisistä

Pankkien tilanne on kuitenkin muuttunut nopeasti ja merkittävästi, väittää Evlin seniorisalkunhoitaja Tomas Hildebrandt.

Sijoittajat näyttävät vaistoavan vaaran paikat. Tästä osoituksena on se, että pankkiosakkeet ovat nyt yllättävän halpoja. ”Stoxx-indeksiin kuuluvien pankkiosakkeiden keskimääräinen price-to-book-arvo on 0,62”, Hildebrandt toteaa Evlin blogissaan.

”Hetken aikaa näytti siltä, että taseiden siivous ja luotonannon riskien hillitseminen vakauttaisi tilanteen. Tilanne on kuitenkin muuttunut nopeasti ja merkittävästi kiristyvien vakavaraisuusvaatimusten ja negatiivisten keskuspankkikorkojen myötä”, salkunhoitaja totea.

Hildebrandtin mukaan ongelmien taustalla on kasvava sääntely.

”Basel 3 -vakavaraisuuskehikko lisää pankeilta vaadittavan oman pääoman määrää, kiristää huonojen luottojen käsittelyä taseissa ja vähentää riskillisten luottojen antoa”, seniorisalkunhoitaja toteaa.

”Taseriskien hallitsemiseksi pankkien on myös ollut pakko niellä valtionlainojen negatiiviset tuotot. Eikä keskuspankkikaan ole halukas ottamaan vastaan pankkien ylimääräisiä likvidejä varoja, vaan rokottaa niitä miinuskorolla.”

Hildebrandtin mukaan maailmantalouden epävarmuuden jatkuessa pankkeja uhkaa jälleen luottamuksen rapautuminen. ”Negatiivisilla koroilla ei asiakkaiden talletuksia ole helppoa houkutella.”

Salkunhoitaja varoittaa tilanteen ajautuvan huonosta vieläkin huonommaksi, jos pankkien vakavaraisuus alkaa sulaa ja rahoituksen saaminen vaikeutuu. ”Pankkien vakavaraisuus on nyt parempi kuin aiemmin, mutta talouden taantuman toteutuminen kasvattaisi riskejä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös