Makrotalous

Ekonomisti: Suomen tulisi ottaa mallia Saksan työmarkkinoista

Jos halutaan työmarkkinoita uudistamalla saada työttömyyttä laskuun, katsetta on Ruotsin sijaan syytä siirtää Saksaan.

October-fest-Saksa-talous-olut-032016

Kuva: Fernando Guillen

Jos halutaan työmarkkinoita uudistamalla saada työttömyyttä laskuun, katsetta on Ruotsin sijaan syytä siirtää Saksaan, toteaa itsenäinen ekonomisti Roger Wessman.

Wessmanin mukaan Saksa on onnistunut Ruotsia ja Suomea paremmin hillitsemään palkkojen nousua, ja siten edistämään työllisyyttä.

”Etenkin 2000-luvun alun työmarkkinauudistusten jälkeen maltillisilla palkankorotuksilla on onnistuttu edistämään työttömyyden laskua tasoille, joissa Suomessa voimme vain uneksia. Tämä vahvistaa, että hajautettu, paikallinen, sopimismalli on työllisyyden kannalta paras”, Wessman kirjoittaa blogissaan.

Miksi Saksan malli sitten toimii?

Ekonomistin mielessä vastaus piilee työmarkkinoiden paikallisessa eli hajautetussa sopimisessa.

”Liittokohtaiset ratkaisut helpoiten johtavat työllisyyttä heikentäviin liiallisiin palkankorotuksiin. Keskitetyillä ratkaisuilla saavutetaan paremmin maltillisia palkankorotuksia. Hajautettu sopiminen Saksan tyyliin on kuitenkin paras ratkaisu.”

Ainostaan hajautetulla sopimisella voidaan ekonomistin mielestäsopeuttaa palkkoja muuttuvaan maailmaan, ja siten luoda työtä – tosin alhaisemmalla palkalla – niillekin, joiden työpanoksen kysyntä on heikennyt.

a: b:c:
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös