Oma talous

Miten opettaa talouden hallintaa lapsillesi?

Mitä aikaisemmin aloitat keskustelut rahasta lastesi kanssa, sitä paremmin he voivat hyödyntää opettamiasi asoita tulevaisuudessa.

Oletko keskustellut rahasta lastesi kanssa?

Mielestäni ei ole koskaan liian aikaista alkaa puhua taloudesta ja rahasta lasten kanssa ja toivon että omat vanhempani olisivat aloittaneet keskustelut rahasta aikaisemmin. Vanhemmilla on kuitenkin suuri vaikutus käsitykseemme rahasta.

Mitä aikaisemmin aloitat keskustelut rahasta lastesi kanssa, sitä paremmin he voivat hyödyntää opettamiasi asioita tulevaisuudessa. Asiat, jotka heille opetetaan nuorena, pysyvät toivottavasti heidän muistissaan koko loppuikänsä. Lapsethan oppivat nopeasti. Tämä pätee myös uusiin tapoihin, kuten säästämiseen.

Vaikka minulla ei itselläni olekaan vielä lapsia, olen tutustunut aiheeseen jonkin verran mielenkiinnosta ja päätin jakaa löytämäni tiedot. Seuraavaksi esittelen 5 keinoa joiden avulla voit opettaa lapsillesi talouden hallintaa ja säästämistä.

1. Keskustele talouden hallinnasta aina kun mahdollista. Kun teette ruokaostoksia, keskustele lasten kanssa siitä, miten kaupassa kannattaa tehdä päätöksiä, miten he voivat tunnistaa oikeasti hyvät tarjoukset, mistä alennuskoodeja löytää ja minkälaisia tuotteita kannattaa välttää. Mikäli lapsesi ovat mukana kun asioit pankissa, selitä heille mitä teet ja miksi teet niin (miksi laitat rahaa säästöön, miksi ostat osakkeita jne.).

2. Selitä heille mitä eroa on haluilla ja tarpeilla. Lapset haluavat aina uusia leluja. He tarvitsevat ruokaa, lepoa ja rakkautta. Erota perheenne todelliset tarpeet niin sanotuista luksustuotteista. Selitä heille että ruoka-ostokset ovat pakollisia tarpeita mitä ilman ette pärjää, mutta uudet lelut ovat haluja, joita ilman voitte selvitä.

3. Auta heitä asettamaan tavoitteita. Saavatko lapsesi viikko- tai kuukausirahaa? Jos kyllä, on tämä täydellinen hetki opettaa heille miten rahaa kannattaa laittaa säästöön jotta voi myöhemmin ostaa jotain vieläkin hienompaa. Sopikaa yhdessä jokin asia johon he säästävät (varmista että se on jotain mitä he todella haluavat) ja että kuinka paljon he laittavat säästöön kuukausirahastaan. Pitäkää myös kirjaa siitä kuinka lähellä/kaukana he ovat tavoitteestaan.

4. Palkitse heidät hyvistä suorituksista. Sopikaa että lahjoitat 5 € heidän kassaan tai että viet heidät hampurilaisille kun he ovat säästäneet puolet tavoitteestaan. Muistuta heitä tavoitteesta ja kuinka lähellä he jo ovat sen saavuttamista.

5. Avaa heille säästötili tai osakesalkku. Voit avata tilin vielä heidän ollessaan ala-ikäisiä ja itse tallettaa heidän säästämät rahat tilille. Muistakaa yhdessä pitää kirjaa siitä kuinka paljon rahaa tilillä on ja kuinka paljon sinne on talletettu joka kuukausi. Säästötili tulee olemaan todellinen apu heille kun he ovat vanhempia ja näyttää heille myös konkreettisesti että säästäminen (ja sijoittaminen) kannattaa. Voit avata lapsillesi tilin esim. Nordnetissä.

Onko sinulla lapsia? Keskusteletteko rahasta ja talouden hallinnasta? Koska aloititte keskustelut? Onko lapsellasi oma säästötili tai osakesalkku?

Kirjoittaja: Sampsa Vainio. Olen Lainaguru.fi sivuston perustaja ja ylläpitäjä. Minua kiinnostaa rahan tienaaminen netissä, sijoittaminen, ulkoilu ja luonto. Arkisin työskentelen digitaalisen markkinoinnin konsulttina. Viikonloppuisin puuhaan omien projektien parissa.

Kommentoi
Ylös
>