Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen hintaerot kasvussa suurimmissa kaupungeissa

Asunnot kallistuvat Helsingissä jatkuvasti muita suuria kaupunkeja nopeammin. Tutkija selittää mistä tämä hintaeron kasvu johtuu.

Suurten kaupunkien väliset hintaerot ovat kasvaneet siten, että Helsingin ja erityisesti Helsingin kantakaupungin hintakehitys näyttävät erkaantuneen muiden kaupunkien asuntojen hintojen kehityksestä.

Miksi Helsingin asuntojen hinnat näyttävät jatkuvasti nousevan muita suuria kaupunkeja nopeammin?

Yksi mahdollinen selitys on, että pääkaupunkiseutu on aikaisempaa houkuttelevampi verrattuna muihin suuriin kaupunkeihin esimerkiksi työllisyyskehityksen vuoksi, arvioi Suomen Pankin neuvonantaja Essi Eerola. ”Jos pääkaupunkiseudusta on tullut vetovoimaisempi, sinne muuttavat ovat valmiita maksamaan aikaisempaa enemmän mahdollisuudesta asua pääkaupunkiseudulla”, Eerola päättelee.

Myös tarjonnan niukkuus selittää ilmiötä. ”Jos asuntojen tarjonta ei lisäänny riittävän nopeasti, asuntojen hintatason täytyy nousta, jotta alueiden välinen muuttoliike tasapainottuu. Tämän kehityksen myötä ero asumiskustannuksissa pääkaupunkiseudun ja muiden suurten kaupunkien välillä kasvaa.”

Eerolan mukaan toinen mahdollinen hintaerojen kasvun taustalla oleva tekijä liittyykin asuntolainakorkojen alenemiseen.

”Omistusasujan vuotuiset asumiskustannukset pienenevät, jos korkotaso laskee. Jos asumiskustannusten aleneminen johtaa asuntojen kysynnän kasvuun, seurauksena on asuntojen hintojen nousu siellä, missä asuntojen tarjonta ei kasva vastaavasti. Korkotason lasku kapitalisoituu asuntojen hintoihin ja kasvattaa asuntomarkkina-alueiden välisiä hintaeroja”, Eerola toteaa.

Helsinki 1 = kantakaupunki

Helsinki 1 = kantakaupunki

Vuosia 2006–2008 lukuun ottamatta uusien asuntolainojen keskimääräinen korkotaso on laskenut koko 2000-luvun ajan.

asuntolainat-korko-062016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös