Raaka-aineet

Onko nyt aika sijoittaa kultaan?

Useat tekijät puoltavat nyt sijoittamista hajautushyötyjä tarjoavaan ja turvasatamana toimivaan kultaan.

Hajauttamalla osan sijoituksista kultaan sijoittaja olisi historiassa saanut merkittävää hajautushyötyä, väittää varainhoitoyhtiö Eliten tuotepäällikkö Simo Rahikainen artikkelissaan.

Kulta tuo tuottoa sekä pääoman säilyvyyttä myös epävarmoina aikoina. Moni ammattisijoittaja käyttääkin Rahikaisen mukaan kultaa osana hajautettua salkkua.

Kuluvana vuonna kulta onkin ollut parhaiten tuottanut omaisuusluokka. Alkuvuodesta onkin osakemarkkinoilla ollut levotonta, kun osakekurssit romahtivat tammikuussa alaspäin ryminällä. Kulta on tuonut merkittävää lisätuottoa hajautettuihin sijoitussalkkuihin, Rahikainen toteaa.

Osakemarkkinat ovat Yhdysvalloissa kokeneet poikkeuksellisen pitkän nousumarkkinan. Osakkeiden arvostustaso on kivunnut jo varsin korkeaksi, sillä esimerkiksi keskimääräisillä osakekohtaisilla tuloksilla laskettu Shillerin P/E-kerroin on reippaasti yli pitkän aikavälin keskiarvon. Myös mahdollinen korkojen nousu ja makrodatan heikentyminen (esim. uusien työpaikkojen määrän hidastuminen) luovat epävarmuutta osakemarkkinoille.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan hajauttamalla varansa 40 prosenttia kultaan ja 60 prosenttia S&P 500 -indeksiin sijoittaja olisi saanut noin 8 prosentin vuosittaisen keskituoton. Oleellista on kuitenkin se, että tuoton ja riskin suhteen tuotto olisi ollut parempi kuin kultaan tai osakkeisiin sijoittaminen yksistään.

Kullan hajautushyötyjen lisäksi se suojaa sekä inflaatiolta että deflaatiolta, Rahikainen väittää.

Tällä hetkellä kulta on mielenkiintoinen lisä sijoitussalkkuun. Rahikaisen mukaan kullan hinta on nyt lähellä sen keskimääräistä tuotantokustannusta. Lisäksi kullan omistaminen on tällä hetkellä edullista, koska korot ovat matalat eli kullan vaihtoehtoiskustannus on pieni.

kulta-hinta-062016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös