Markkinakommentit

Onko Brexit ongelma sijoitusmarkkinoille?

Osakekurssit ovat nousseet jo Iso-Britannian EU-äänestystä edeltävän tason yläpuolelle. Mikä selittää sijoittajien optimismin?

Iso-Britannian EU-äänestystuloksen jälkeen osakekurssit ovat Yhdysvalloissa nousseet taas uusiin huippulukemiin, ja Euroopassakin osakekurssit ovat pitkälti nousseet juuri ennen Brexit-äänestystä vallinneiden tasojen yläpuolelle.

Eikö siis Ison-Britannian lähdöllä ole mitään merkittäviä seurauksia sijoitusmarkkinoille, taloudelle tai Euroopan poliittiselle ympäristölle?

Tämä tulkinta olisi kuitenkin väärä, toteaa Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich pankin aamukatsauksessa.

”Eri toimijat ovat laskeneet kilpaa talouden kasvuennusteitaan viimeisen kuukauden aikana. Ennustemuutokset ovat toistaiseksi olleet suhteellisen maltillisia Ison-Britannian ulkopuolella, mutta suunta on ollut selvä: alaspäin”, Gerich toteaa.

Pääanalyytikon mukaan Brexitin kokonaisvaikutukset maailmantaloudessa tulevat olemaan negatiiviset.

Mutta miksi sitten osakekurssit ovat nousseet?

Gerichin mukaan tärkeimpänä selittävänä tekijänä on markkinoiden jatkuva usko keskuspankkien kykyyn kompensoida uudet negatiiviset shokit entistä elvyttävämmällä rahapolitiikalla.

”Tämä näkyy valuuttamarkkinoilla, joilla punnan arvo ei ole palautunut, kun markkinaodotukset Bank of Englandin elvytystoimista ovat kasvaneet. Keskuspankkiodotukset näkyvät myös pidemmissä valtionlainakoroissa, jotka ovat edelleen Brexit-äänestystä edeltäviä tasoja matalampia”, pääanalyytikko toteaa.

Brexit-äänestystulokselle ei kannata kuitenkaan kohauttaa olkapäitä, Gerich varoittaa. Britannian äänestystulos tulee muuttamaan maailmaa.

Keskuspankkien elvytyskyky ei ole Gerichin mukaan rajaton. ”Jo pitkään keskuspankkien on täytynyt tehdä entistä suurempia elvytyspaketteja tietyn talousvaikutuksen saamiseksi samaan aikaan kuin elvyttävän rahapolitiikan negatiiviset sivuvaikutukset ovat kasvaneet. Jokainen uusi shokki kutistaa keskuspankkien vähiin käyvää elvytysvaraa.”

”Siinä vaiheessa kun markkinoiden usko keskuspankkien elvytyskykyyn murenee, kannattaa oikeasti olla huolissaan”, Gerich varoittaa.

S&P500-osakeindeksi-30072016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös