Talouden trendit

Maksuhäiriöt uusiin ennätyslukemiin – tällä ryhmällä eniten ongelmia

Maksuhäiriöisten määrä on kasvanut viime vuodesta 5 000 henkilöllä, kertoo Suomen Asiakastieto.

Maksuhäiriöisiä kuluttajia oli kesäkuun lopussa 372 800 eli maaliskuussa saavutettu edellinen ennätys on jälleen rikkoutunut.

Alkuvuonna maksuhäiriömerkintöjä Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteriin on saanut 209 000 henkilöä eli noin 12 500 enemmän kuin vuoden takaisella vertailujaksolla. Uusien merkintöjen kokonaismäärä oli nyt 838 700 eli suunnilleen sama kuin vuosi sitten.

”Meidän analyysimme uutta luottoa hakevien taloudellisesta tilanteesta ennakoi valitettavan vahvasti, ettei käännettä parempaan kannata vielä tänä vuonna odottaa. Edelleen liian moni yrittää paikata talouttaan ja pitkittää velkakierrettään uutta luottoa hakemalla ”, kertoo liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Suomen Asiakastieto Oy:stä.

Maksuhäiriöisiä henkilöitä on edelleen 8,4 prosenttia aikuisväestöstä. Laskennallinen luottoriski kuitenkin vaihtelee suuresti iän ja sukupuolen mukaan.

Muhosen mukaan 25-44-vuotiaista miehistä maksuhäiriömerkintöjä on peräti 15 prosentilla eli käytännössä heidän riskinsä jättää laskuja maksamatta on koko kansan keskiarvoon verrattuna lähes kaksinkertainen. Naisilla korkeinkin ikäluokkakohtainen riski jää 10 prosenttiin, joka on maksuhäiriöisten osuus 25-34-vuotiaista naisista.

Asiakastiedon mukaan kulutusluotot ja maksuviiveet ennakoivat maksuhäiriöitä.

”Kymmenellä prosentilla kulutusluottoa hakevista henkilöistä on pitkiä maksuviiveitä, mutta ei vielä maksuhäiriömerkintöjä. Analyysimme mukaan kahden kuukauden kuluessa näistä henkilöistä maksuhäiriömerkinnän saa joka kuudes ja vuoden kuluessa jo puolet ”, Muhonen pohtii.

Suomen Asiakastieto Oy päivitti kesäkuussa ilmaisen palvelunsa, jonka avulla voi vertailla eri asuinalueiden maksuhäiriöriskejä. Se löytyy osoitteesta täältä. http://www.sv-online.fi/asuinpaikkani/

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös