Talouden trendit

Kommentti: Rahastoasiantuntija sohaisi ampiaispesään – lapsilisät osakkeisiin

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasi esitti, että lapsilisä kannattaisi sijoittaa. Ehdotus on kirvoittanut vilkkaan keskustelun SalkunRakentajan Facebook-sivuilla. Paasin ehdotukseen liittyy myös piiloviesti.

Jokaisesta voi tulla miljonääri pelkästään sijoittamalla lapsilisät osakkeisiin, Paasi lataa Ylen haastattelussa.

Paasin esimerkissä 15 euron sijoittaminen osakkeisiin kuukaudessa lapsen ensimmäisten 16 ikävuoden ajan tarkoittaisi 67 vuoden jälkeen noin 130 000 euron pottia. Koko lapsilisän sijoittamisella päästään jopa huikeaan miljoonan omaisuuteen.

Paasin esimerkissä varat sijoitettaisiin osakeindeksirahastoon.

Rahastoasiantuntijan veto on nokkela, sillä juuri Nordnet on markkinoinut voimakkaasti Superrahastoksi nimeämäänsä rahastoa, jonka hallinnointipalkkiot ovat pyöreät nolla euroa.

Superrahasto Suomi on Nordnetin indeksirahasto, joka sijoittaa varansa Helsingin pörssiin. Rahasto seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä, ja sijoittaa osingot uudelleen kasvuosuuksien tavoin. Sitä ei pidä sekoittaa maailmalla suosittuihin ETF-rahastoihin. Sekä indeksirahastot että ETF:t ovat passiivisia sijoitustuotteita, mutta erona on se, että ETF-osuudet ovat kaupankäynnin kohteina pörssissä.

Superrahasto on mitä ilmeisimmin Nordnetin sisäänheittotuote. Sen avulla Nordnet hankkii uusia asiakkaita ja luottaa siihen, että se saa omansa takaisin muuta kautta. Eikä Nordnet edes tätä taktiikkaa peittele.

SalkunRakentajan Facebook-sivulla Paasin visio kirvoitti Facebook-kansan pohtimaan räväkkää ehdotusta.

Paasin ehdotus houkuttelee väittämään vastaan, sillä kaikki eivät hyväksy lapsilisien uudelleensijoittamista riskiseen osakeindeksirahastoon. Samalla rahastoasiantuntija pöyhentää kuitenkin myös Suomen vanhanaikaista rahastokenttää, jossa kuluiltaan kalliit perinteiset, aktiivisesti hoidetut sijoitusrahastot, hallitsevat rahastomarkkinoita mennen tullen.

Indeksirahastot ja ETF:t eivät ole saaneet kunnollista jalansijaa Suomesta, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Paasin pikkunokkela ja provosoiva ehdotus lapsilisien käytöstä saattaa ärsyttää. Kevyt kumarrus, jos se kuitenkin edesauttaa passiivisen indeksisijoittamisen kasvua.

Osallistu keskusteluun aiheesta SalkunRakentajan Facebook-sivuilla tästä.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös