Sijoitusideat

Telia tippunut Elisan tahdista – onko nyt oston paikka?

telia-osakekurssi-102016
Osakestrategi Jukka Oksaharju uskoo Telian tarjoavan keskimääräistä parempaa osinkotuottoa.

Teleoperaattori Telia (entinen TeliaSonera) on ollut viime vuosina surkea sijoitus – varsinkin jos verrataan kilpailija Elisaan. Viimeisen viiden vuoden aikana Telian kurssitappio ennen osinkoja on ollut yli 22 prosenttia. Samalla ajanjaksolla Elisa on tahkonut lähes 103 prosentin tuoton ennen osinkoja.

Ero kahden teleoperaattorin välillä on huima. Vielä vuoden 2014 loppupuolelle asti noiden yhtiöiden kurssikehitys kulki samoja polkuja. Erot tuotoissa alkoivat syntyä viimeisten kolmen vuoden aikana.

Telian johtajavaihdokset ja korruptioepäily Uzbekistanissa ovat luoneet epäluottamusta Teliaan. Yksi syy Telian ja Elisan osakekurssien erkaantumiseen saattaa olla sijoittajien epäluottamus Telian osinkopolitiikkaa kohtaan, arvioi Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija Jukka Oksaharju blogissaan.

invesdor-kasvuyritykset-banneri-nelio-092016

Telia on kertonut tavoitteekseen maksaa ensi vuonna vähintään 2,0 kruunua osinkoa osaketta kohden koko vuoden aikana. ”Aika näyttää, miten sanamuotoa ”vähintään” tulisi tulkita. Joka tapauksessa osinkotasolla on ilmeinen laskuvaara viime vuosien 3,00 SEK vuositasolta, ja tätä moni sijoittaja on säikähtänyt”, Oksaharju toteaa.

Telian osakkeen hurja kurssilasku verrattuna Elisaan herättää kontrasijoittajan pienessä mielessä ajatuksen: onko nyt rohkeasti tartuttava putoavaan puukkoon?

Näin tuntuu ajattelevan ainakin Jukka Oksaharju, jonka henkilökohtaisesta sijoitussalkusta löytyy Telian osakelappuja ”pienehköllä” määrällä.

”Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuotto heiluu nyt suurin piirtein neljässä prosentissa. Telian kurssilasku on nostanut sen uuden sijoituksen osinkotuottoprosenttia viime aikoina. Todennäköistä on, että perusskenaariossa Telian osinko tulee myös ensi vuonna ylittämään pörssin keskimääräisen tason, vaikka osakekohtainen osinko laskisikin hieman. Tämä ei tietenkään ota huomioon kokonaistuottokehitystä, vaan ainoastaan osingonjaon tuottokomponentin, joka sekin tietenkin sisältää epävarmuutensa”, osakestrategi toteaa.

Telian bisnes on hyvin hoidetuilta osiltaan varsin vakaata, suhdannekestävää, ymmärrettävää ja laajan maantieteellisen hajautuksen johdosta tasaisesti osingonmaksukykyä luovaa, Oksaharju muistuttaa. ”Bisneksen nopeaa kasvua ei ole näköpiirissä, mutta korkopaperin korvikkeeksi osake saattaa hyvinkin olla riskin väärti hajautetussa salkussa.”

Oksaharjun mielestä Telian osakemarkkinoiden keskimääräistä korkeampi osinkotuotto on sijoituksen eräänlainen pohjatuotto, jonka sijoittaja saa kurssiliikkeistä riippumatta ja niistä huolimatta.

”Vailla riskiä tämäkään kohde ei tietenkään ole, ja markkinoilla onkin tällä hetkellä monenlaista epäilystä sen suhteen, onko Telian tulos- ja osingonmaksukunto edelleen laskeva jatkossa. Mikäli Telian päivitetty strategia kuitenkin toimii edukseen, saanee nyt sijoituksen tekevä riskinottaja palkinnon luottamuksen palautumisesta yhtiötä kohtaan.”

Myös analyytikoilta näyttää löytyvän jonkimoista uskoa Teliaa kohtaan. Kaikkiaan 28 analyytikosta viisi suosittaa ostamaan osaketta ja toiset viisi antaa Lisää-suosituksen.

Ja antoihan yhtiö huhtikuussa positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö ohjeisti tuolloin koko vuoden jatkuvien toimintojen käyttökatteen ennen kertaeriä ja yritysjärjestelyitä olevan vuoden 2015 tasolla tai hieman sen yli. Aiemmin se ohjeisti käyttökatteen yltävän samalle tasolle kuin viime vuonna.

Artikkelin kirjoittaja ei omista Telian tai Elisan osakkeita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös