Markkinakommentit

FIM: Osakemarkkinoilla optimismia – ylipainotus USA:n osakkeissa

Russell 2000 osakeindeksi osakemarkkinat osakkeet USA

Russell 2000 -osakeindeksin kehitys.

Sijoituspalvelutalo uskoo maailman talousveturin vetoon.

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presiidentiksi sai lyhyen alkushokin jälkeen aikaiseksi positiivisen muutoksen sijoittajien odotuksissa, FIM:n sijoitusjohtaja Eelis Hein toteaa artikkelissaan. Pelot taantumasta ja deflaatiosta eli laskevista hinnoista hälvenivät, ja sijoittajien mielet valtasi toiveikkuus talouskasvun kestävämmästä piristymisestä – ainakin hetkeksi.

Erityisen vahvassa vedossa on ollut USA:n pienyhtiöiden Russell 2000 -osakeindeksi, joka on kivunnut vaalituloksen jälkeen jo yli 16 prosenttia.

Indeksissä on paljon USA:n kotimarkkinoilla toimivia yhtiöitä, joiden uskotaan hyötyvän Trumpin lupaamista veronalennuksista ja julkisista infrainvestoinneista. Nämä yhtiöt eivät myöskään kärsi dollarin vahvistumisesta samalla tavalla kuin vientiyhtiöt.

Sijoittajien optimismi ei kuitenkaan ole pelkästään Trumpin ansiota.

”Osakemarkkinoilla sijoittajien raha on alkanut virrata taloussuhdanteeseen herkemmin reagoiviin syklisiin osakkeisiin jo kesällä. Vaalituloksen suurin vaikutus olikin siinä, että se sysäsi markkinoiden jo aiemmin virinneen optimismin uusille tasoille”, Hein toteaa.

Paljon kysymyksiä on sijoitusjohtajan mukaan vielä auki, ja yhä edelleen on epäselvää, onko Donald Trump lintu vai kala – ja millainen sellainen.

”Uskomme kuitenkin markkinoiden lähiaikoina keskittyvän enemmän siihen, mitä toimenpiteitä Trump aikoo tehdä kuin siihen, miten suuri osa toimenpiteistä tapahtuu tai miten toimenpiteet vaikuttavat pidemmällä aikavälillä.”

Malliallokaatiossaan FIM on nostanut osakesijoitukset ylipainoon ja painopiste on amerikkalaisissa osakkeissa. Heinin mukaan jenkkiosakkeet hyötyvät parantuneista kasvunäkymistä sekä odotettavissa olevista veronalennuksista.

Hein näkee muitakin syitä suosia Yhdysvaltoja. ”Painotuksemme taustalla on myös odotus vahvasta dollarista. Yhdysvalloissa reaalikorko eli nimelliskorkojen ja inflaation erotus on nousussa, kun taas Euroopassa reaalikorko näyttää pysyvän alhaisena, mihin vaikuttaa myös euroalueen keskuspankin EKP:n haluttomuus kiristää rahapolitiikkaansa. Tämä ohjaa markkinoiden rahavirtoja dollarimääräisiin omaisuuseriin, mikä luo valuutalle paineita vahvistua suhteessa euroon.”

Reaalikoron nousu tosin haastaa osakemarkkinoiden historiallisesti korkean arvostustason kestävyyden, Hein muistuttaa. ”Katsomme kuitenkin, että tällä hetkellä markkinoilla dominoivat enemmän odotukset talouskasvun kiihtymisestä ja yritysverotuksen laskusta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös