Nokian kurssilasku houkutteli piensijoittajat hyppäämään yhtiön kyytiin. Yleisesti piensijoittajat kevensivät osakepainojaan, kertoo Nordnet.
Nokian kurssilasku houkutteli piensijoittajat hyppäämään yhtiön kyytiin. Yleisesti piensijoittajat kevensivät osakepainojaan, kertoo Nordnet.
Nokian osake on ollut laskussa sen jälkeen kun sen kilpailija Ericsson antoi tulosvaroituksen. Ericssonin mukaan tuloksen pieneneminen johtuu heikentyneestä markkinatilanteesta.
Nokian osakekurssi on syöksynyt vuodessa lähes 45 prosenttia, mikä on laskenut esimerkiksi tasepohjaisen P/B-arvostuskertoimen niinkin alhaiselle tasolle kuin 1,2. Analyysitalo Inderesin arvioin mukainen ensi vuoden osinkotuotot on 4,4 prosenttia.
Piensijoittajat uivat vastavirtaan
Suomalaisten piensijoittajien osakepaino kasvoi Nokiassa lokakuun aikana nettomääräisesti huimalla 194,7 miljoonalla eurolla. Luvusta on vähennetty Nokia-myynnit.
”Viime torstain osavuosikatsauksen jälkeen yhtiö on saanut tuhansia uusia piensijoittajaomistajia, ja kiivaimpina ostopäivinä peräti 97 prosenttia Nokialla kauppaa käyneistä eri salkuista on operoinut ostopuolella. Osavuosikatsauspäivänä kaikesta Nordnet Suomen kautta käydystä osakekaupasta euromääräisesti mitattuna huimat 51 prosenttia kohdistui Nokiaan”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall.
Piensijoittajat uivat Nokian suhteen vastavirtaan. Odenwallin mukaan markkinoilla ei ole täyttä luottamusta Nokian keskipitkän aikavälin kasvuvisioihin.
”Nokian kohdalla tuoton ja riskin välisen suhteen nähdään kehittyneen kurssilaskun myötä hyvin houkuttelevaksi. Matkaviestinten saagan loppuvaiheissa moni löi Nokian kylkeen perässähiihtäjän leiman, mutta nyt piensijoittajat asettavat taas panoksiaan sen puolesta, että yhtiö pystyisi luomaan jotain irtioton mahdollistavaa uutta liiketoimintaa”
Nokian kolmannen vuosineljänneksen oikaistu liikevoitto oli 556 miljoonaa euroa, ja pudotusta vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna tuli 18 prosenttia. Tulos oli kuitenkin selvästi markkinoiden odotuksia parempi, sillä Reutersin analyytikkokonsensus odotti vain 430 miljoonan euron liikevoittoa.
Suuret yhtiöt myyntiin
Yleisellä tasolla piensijoittajat kuitenkin kevensivät osakepainoaan pörssissä 145,3 miljoonalla eurolla. Osakemyynnit kohdistuivat hyvän osavuosituloksen julkaisseisiin suuryhtiöihin, joiden kurssikehitys oli suotuisaa erityisesti kuun lopulla.
Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto laski lokakuussa 29,8 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Myös Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto putosi 7,6 prosenttia vuodentakaisesta lokakuusta. Online-välittäjien kauppamäärät kuitenkin kasvoivat edelliskuusta euromääräisesti 18,2 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät piristyivät euroissa 17,2 prosenttia.
Lokakuun nettomyydyimpien osakkeiden listalla patsastelevat Helsingin pörssin suuret yhtiöt, joita on yleensä pidetty vakaina ja osingonmaksukykyisinä.
”Ilmeisesti seuraava osinkokevät on vielä liian kaukana, sillä koko myydyimpien osakkeiden kärkikymmenikkö edustaa Outokumpua lukuun ottamatta osinko-osakkeiden kärkikaartia. Todennäköinen syy osakkeiden myyntiin päätymiselle on reipas kurssinousu hyvän osavuosikatsauksen jälkeen. Lohta on siis nostettu veneeseen eli tuottojen kotiuttaminen on toistaiseksi painanut vaakakupissa seuraavan sesongin osinkosuunnitelmia enemmän”, analysoi Odenwall.
Moni piensijoittaja on kiinnostunut aiempaa enemmän osakekohtaista osinkoaan asteittain kasvattavista yhtiöistä. Odenwallin mukaan lokakuun netto-ostetuimpien osakkeiden listan kärkikahinoissa komeilee useita osinkokasvun oraalla olevia yhtiöitä, kuten Amer Sports, Huhtamäki, Cargotec ja Tieto.
Näin Inderes arvioi Nokiaa tällä hetkellä:
Kasvuajuri: Nokiasta voi kuoriutua rakennemuutoksen ja Alcatel-Lucent -fuusion jälkeen erittäin vahva yhtiö
Riskit: Verkkolaitemarkkinan syklit ja kilpailutilanne. Alcatel-Lucent kauppa nostaa riskejä oleellisesti
Osakkeen arvostus: Arvostus ei heijastele tulosnäkymien epävarmuutta