Sijoitusuutiset

Outotec ja Metso kurssirallissa – kiitos Donald Trumpin

Markkinat uskovat metallien hintojen nousuun USA.n presidentiksi valitun Donald Trumpin elvytyspuheiden vuoksi.

Helsingin pörssin kaivosyhtiöt sekä kaivoslaitteita toimittavat yhtiöt ovat olleet hulppeassa kurssirallissa sen jälkeen kun Donald Trumpin voitto USA:n presidentinvaalissa selvisi.

Helsingin pörssissä Outotec on noussut kahden päivän aikana kivunnut jo lähes 16 prosenttia. Myös Metso on noussut USA:n vaalien jälkeen 11 prosenttia.

Metson ja Outotecin osakkeet ovat siis nousseet viime päivinä siinä toivossa, että metallien hintojen nousu kasvattaisi kaivosinvestointeja, Nordea arvioi markkinakommenteissaan.

Nordean mukaan Kaivos- ja kaivoslaiteyhtiöiden osakkeita ovat nostaneet metallien hinnat, jotka kääntyivät nousuun jo ennen USA:n vaaleja. Kuitenkin myös USA:n vaalituloksella on merkitystä. ”Trumpin voiton myötä metallien hintojen nousu on kuitenkin vain kiihtynyt. Esimerkiksi kuparin hinta on vajaassa viikossa noussut jo noin 10 %”, Nordea toteaa.

Miksi kaivossektori vetää sijoittajia puoleensa presidentinvaalien jälkeen?

Nordean mukaan metallien hintojen nousun kiihtyminen on peräisin ajatuksesta, että Trumpin lupailema infrastruktuurielvytys kasvattaisi metallien kysyntää. ”Samalla markkinoilla on herännyt orastava toive, että ajatus infrastruktuurielvytyksestä tarttuisi myös muihin valtioihin. On tosin yhä hyvin vaikea arvioida missä muodossa tai suuruusluokassa elvytys USA:ssa toteutuu, puhumattakaan muista maista.”

USA vastaa kuitenkin vain noin reilua 10 prosenttia useimpien metallien maailmanlaajuisesta kysynnästä, Nordea muistuttaa. Mahdollinen elvytys USA:ssa tuskin tukee metallien hintojen nousua kovin pitkään.

”Kiina on yhä suurin metallien kuluttaja maailmassa noin 50 %:n osuudellaan, joten metallien hintojen kannalta Kiinan tekemiset ovat yhä tärkeimmässä asemassa.”

outotec-osakekurssi-112016

metso-osakekurssi-112016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös