Markkinakommentit

Selvisivätkö finanssimarkkinat säikähdyksellä?

VIX-indeksi

VIX-indeksi

Taalerin sijoitustoimintojen johtaja uskoo USA:n presidentinvaaleista aiheutuneen markkinoiden hermoilun laantuvan vähitellen.

Markkinareaktio oli aluksi raju, kun protektionistisilla talouslinjauksilla vaalipuheissaan ratsastanut liikemies Donald Trump nouseekin kaikkien yllätykseksi Yhdysvaltojen 45. presidentiksi. Osakemarkkinat sukelsivat rajusti mutta lähtivät toipumaan varsinkin sen jälkeen kun Trump piti aiempaa tyyliään huomattavasti maltillisemman kiitospuheen.

Esimerkiksi USA:n S&P 500 -osakeindeksi kipusi eilen loka-marraskuun korkeimpaan lukemaan.

Osakemarkkinoiden tempoilu johtuu siitä, etteivät sijoittajat oikein tiedä mikä mies Donald Trump oikein on. Hän on populisti joka kalasteli ääniä onnistuneesti vapaakauppasopimuksia kritisoivalla retoriikallaan.

Taalerin sijoitustoimintojen johtaja Samu Lang suhtautuu Trumpin valintaan rauhallisesti.

”Loppuuko talouskasvu? Trump tuskin lähtee tälle linjalle. Kyseessä on kuitenkin liikemies, joka on nähnyt konkreettisesti omien sijoitustensa sulavan tasaisesti aina, kun suu on auennut edellä mainitun teeman ympärillä. Lisäksi suuri osa republikaaneista on eri mieltä hänen kanssaan. Toivottavasti Trump kerää ympärilleen parhaat asiantuntijat ohjaamaan talouspolitiikkaa. Tämä näyttää aamuisen puheen perusteella todennäköiseltä”, Lang toteaa Taalerin markkinakatsauksessa.

Langin mukaan seuraavat viikot näyttävät Yhdysvaltojen talouspolitiikan suuntaviivat. ”Mikäli vaaleja edeltävässä ”reality showssa” lauottuja protektionistisia toimia ruvetaan toden teolla jalkauttamaan, on tämä negatiivinen asia ja heikentää globaaleja kasvunäkymiä selvästi. Pidämme tätä kuitenkin epätodennäköisenä.”

Taaleri uskoo markkinahermoilun jäävän väliaikaiseksi, eikä presidentinvaalien tulos muuta sen markkinanäkemystä.

Markkinoilla on Langin mukaan myös voimia, joiden vaikutus osakemarkkinoihin on positiivinen.

Esimerkiksi Fed:n joulukuun koronnoston todennäköisyys on laskenut 80 prosentista vain 40 prosenttiin. Lisäksi EKP:n osto-ohjelma jatkuu ja mietintämyssyt ovat päässä ohjelman jatkamiseksi, Lang toteaa. Lisäksi Republikaanien värisuoran jälkeen finanssipolitiikka kääntyy elvyttävämpään suuntaan Yhdysvalloissa, Lang uskoo.

Myös yritysten tuloskunto on vahvaa. ”Globaali tuloskertymä on noussut kaksi neljännestä perätysten ja vuositason kasvu on kääntynyt positiiviseksi Yhdysvalloissa”, Lang toteaa.

Myös osakemarkkinoiden tekninen kuva on siinä mielessä Langin mukaan houkutteleva, että markkinat olivat jo ylimyytyjä ja tunnelmat hyvin pessimistiset ennen äänestystä.

”Kuten Brexitin ympärillä, uskomme volatiliteetin ja hermoilun jatkuvan muutaman päivän, jonka jälkeen markkinat rauhoittuvat asteittain. Emme lähde näiltä tasoilta myymään laajasti riskisijoituksia.”

Markkinoiden hermostuneisuutta kuvaava VIX-indeksi pomppasi vaalipäivänä mutta on laskenut sen jälkeen selvästi vaaleja edeltävän tason alapuolelle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös