Makrotalous

Säästöpankkiryhmä pelkää USA:n velanoton kasvua

Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi tulee nostamaan inflaatio-odotuksia ja Yhdysvaltain dollari tulee jatkossa vahvistumaan, arvioi Säästöpankkiryhmä.

Pankin mukaan Yhdysvaltojen valtionvelka tulee kasvamaan merkittävästi lähivuosina.

”Korkomarkkinoiden osalta Yhdysvaltojen valtionlainojen korot ovat odotetusti nousseet. Kasvava velanotto ja mahdollinen luottoluokituksen heikentyminen saavat sijoittajat varovaiseksi. Pitää kuitenkin muistaa että Yhdysvaltain dollari ja valtion velkainstrumentit ovat edelleen sijoittajien turvasatama”, pankki toteaa tiedotteessaan.

Sijoitusmarkkinat toipuvat vaalituloksesta nopeasti ja osakemarkkinoiden korjausliike nähdään hyvin pian, Säästöpankkiryhmä arvioi.

Trumpin valinta korostaa pankin mukaan osakesalkun sisällä ennen kaikkea sektorivalintojen merkitystä ja tämä tarjoaa aktiiviselle sijoittajalle mahdollisuuksia.

Kehittyville markkinoille presidentinvaalien yllätystulos ei lupaa ruusuisia aikoja.

”Kehittyvien markkinoiden osalta Trumpin valinta lisää epävarmuutta ja mahdolliset kaupan rajoitteet tuontitariffien myötä vahingoittaisivat erityisesti Kiinan ja Meksikon talouksia.”

Suomeen Trumpin valinnan vaikutukset ovat epäsuoria.

”Vapaakauppasopimukset Yhdysvaltojen ja Euroopan Unionin välillä ovat nyt suurempien haasteiden edessä kuin mitä ne olisivat olleet Clintonin tullessa valtaan. Suomen kannalta tärkeämpää on mitä tapahtuu vuonna 2017. Koko Euroopan unionin ydin valitsee suunnan tulevaisuudelle Saksan, Ranskan ja Hollannin vaalien myötä. On hyvin todennäköistä että Trumpin kampanjasta tutut teemat liittyen maahanmuuttoon ja vapaakauppaan nousevat esiin myös Euroopan vaalikentillä. Näillä linjauksilla tulee olemaan huomattavasti suurempi vaikutus Euroopan unionin tulevaisuuteen ja myös meidän suomalaisten elämään.”

Kommentoi
Ylös
>