Markkinakommentit

Mandatum Life nosti osakkeet ylipainoon

Finanssiyhtiö Mandatum Life seuraa nyt erityisen suurella mielenkiinnolla maailman suurimman valtiollisen sijoittajan liikkeitä.

Ennenaikaisten parlamenttivaalien todennäköisyys Italiassa on noussut, joten poliittista jännitysnäytelmää populismituulien puhaltaessa riittää hyvin lähitulevaisuuteenkin, Mandatum Life toteaa marraskuun markkinakatsauksessaan.

Eurooppalaisten yritysten tulosnäkymät ovat kuitenkin koko ajan piristymässä. Tästä on merkkinä esimerkiksi yritysten ostopäällikköindeksien selvästi päälle 50:n tasot läpi suurten Euroopan maiden.

Mandatum Lifen mukaan ensi vuodelle markkinat ennakoivat noin +13,5 %:n tuloskasvua Euroopan Stoxx 600-indeksiin, mikä on Mandatum Lifen mukaan kuitenkin liikaa. USA:n päämarkkinoille S&P 500 -indeksiin tuloskasvuodotus on peräti +11,5 % ensi vuodelle.

Maailmantalouden tilanne on selkeästi muuttumassa.

”Elvyttävä talouspolitiikka sekä raaka-aineiden ja öljyn hinnan nousu pitävät yllä inflaatio-odotusten hienoista nousua, joten globaalisti yritysten toimintaympäristö on muuttumassa deflaatiopaineesta selvästi inflatorisempaan ympäristöön, mikä on kaikkiaan hyvin positiivinen asia”, Mandatum Life toteaa.

Osakemarkkinoiden nousu erityisesti USA:ssa kuitenkin on kallistanut arvostustasoja. Esimerkiksi pienyhtiöt USA:ssa hinnoitellaan jopäälle 35 P/E-lukemilla.  Siksi osakeostojen ajoituksessa on syytä olla tarkkana, Mandatum Life varoittaa.

Mandatum Life nosti osakepainoja marraskuussa salkuissaan ja samalla osakesuosituksia kokonaisallokaatiossa lievään ylipainoon.

Eräsi mielenkiintoinen piirre nykyisessä markkinatilanteessa on suurten institutionaalisten sijoittajien toimet.

Mandatum Lifen mukaan tällä hetkellä esimerkiksi maailman suurin valtiollinen sijoittaja, Norjan öljyrahasto, on aikeissa nostaa osakepainoaan nykyisestä 60 prosentista aina 75 prosenttiin asti ja juuri korkomarkkinoiden painoa edelleen vähentämällä.

”Miten muut valtiolliset rahastot (CIC, Adia jne.) seuraavat tätä kehitystä, on hyvin mielenkiintoinen asia. Kymmenien miljardien lisäostot osakemarkkinoille globaalisti on iso kasa rahaa, joka toteutuessaan antaisi lisää tukea osakemarkkinoille.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös