Talouden trendit

Media tarvitsee faktojen tarkistusta

media
Perinteinen media kirjoittaa paljon niin sanotuista valemedioista ja totuudenjälkeisestä ajasta. Erityisesti sosiaalista mediaa syytetään väärien mielikuvien levittämisestä. Välillä on syytä katsoa peiliin.

Jotain valtamedioiden faktantarkistuksesta tai enemmän sen puutteesta kertoo kaksi samalle päivälle sattunutta julkaisua. Ensin Helsingin Sanomat julkaisi Pekka Seppäsen kolumnin, jossa hän aitotrumppilaiseen henkeen kehotti olemaan uskomatta valtaapitäviin.

Seppäsen mielestä kansalaisille valehdellaan. Suomessa ei Seppäsen mielestä ole korkea veroaste, vaikka niin valtaapitävät väittävät. Lisäksi hän sanoo, että Suomella on varoja enemmän kuin velkaa. Ikävä kyllä Seppänen syyllistyy itse siihen, mistä muita syyttää.

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen ehti Facebookissa heti tuoreeltaan kumoamaan Seppäsen näkemykset.

”Tänään Hesari onnistui pilaamaan minun hyvin alkaneen sunnuntaiaamuni post-fact -kolumnillaan. On ironista, että vallanpitäjiä harhaanjohtamisesta syyttävässä kolumnissa syyllistytään itse harhaanjohtamiseen.

Pekka Seppänen väittää kolumnissaan, että syy Suomen korkeaan veroasteeseen on se, että toisin kuin muissa maissa Suomessa työeläkevakuutusmaksut lasketaan mukaan kokonaisveroasteeseen. Tämä väite ei tietenkään pidä paikkansa.

Itse asiassa ilman sosiaalivakuutusmaksuja Suomen sijoitus EU:n verovertailussa on vieläkin huonompi (=ero EU:n keskiarvoon kasvaa).

Vaikka Seppäsen väite on absurdi, niin valitettavan moni mielestäni ihan fiksu ihminen on jakanut ko. kolumnia kritiikittä. Mediakriittisyyttä kannattaa harjoittaa myös suomalaisen median osalta. (Kyllä, kansainväliset verovertailut ovat haastavia mm. sosiaalietuuksien erilaisen verokohtelun takia, mutta Seppäsen kolumnin väitteet ovat silti vääriä).”

Kärkkäinen julkisti omaa näkemystään tukevia Eurostatin tilastoja, jotka osoittavat kokonaisveroasteen Suomessa nousevan suhteessa muihin EU-maihin, jos sosiaaliturvamaksut poistetaan vertailusta. Niin tai näin, fakta on, että Suomen veroaste on maailman korkeimpia.

veroaste-ilman-sotuja

Seppäsen väite Suomen varallisuudesta ja veloista on myös ohuella pohjalla. Jos laskelmiin otetaan mukaan yksityiset eläkerahastot, pitäisi samalla huomioida eläkevastuut eli velka tuleville eläkeläisille. Se on yli 500 miljardia euroa. Näin varallisuus muuttuu velaksi.

Samana päivänä Seppäsen väitteiden kanssa Yle julkaisi Jani Kaaron kolumnin, jossa hän väitti, että byrokratia ei vähene yksityistämällä tai yhtiöittämällä julkisia palveluja.Yhtenä todisteena hän käytti pääministeri Margaret Thacheriä, jonka valtakaudella yksityistäminen eteni harppauksin Britanniassa. Kaaron mukaan Thatcherin jättäessä pääministerin tehtävät:

”brittien valtionhallinnon byrokratia oli paljon suurempi kuin silloin, kun hän aloitti pääministerinä”.

Väite synnyttää mielikuvan, että virkamiesten määrä olisi Thatcherin valtakaudella kasvanut. Totuus on päinvastainen. Virkamiehiä oli Thacherin kauden päättyessä yli 170 000 vähemmän kuin hänen aloittaessaan pääministerinä.

civil-servantsThacherin valtakaudella julkishallinnon virkakuntaa karsittiin kovemmin kuin koskaan Britannian historiassa, jos jätetään sotavuodet laskuista.

Helsingin Sanomien ja Ylen olisi syytä harrastaa faktojen tarkistusta sen sijaan, että ne liittyvät valemedioiden rintamaan levittämään vääriä mielikuvia tai jopa suoranaisia valheita.

Viime keväänä joukko päätoimittajia julkaisi kannanoton luotettavan journalismin puolesta:

”Me hyvää journalistista tapaa noudattavat päätoimittajat emme aio olla valemedian hiljaisia tukijoita ja myötäjuoksijoita.”

Jos päätoimittajat eivät erota faktaa fiktiosta, niin onneksi on sosiaalinen media, joka tarkistaa faktoja.

Artikkeli on julkaistu alunperin Talouden tulkki -sivustolla 11.12.2016.

4 kommenttia

4 kommenttia

 1. Jorma Erkkilä

  Jorma Erkkilä

  12.12.2016 at 11:36

  Eiköhän se ole jo moneen kertaan osoitettu, että Suomen kokonaisveroaste on korkea.

 2. Avatar

  Panu Ahopelto

  20.12.2017 at 07:52

  “Itse asiassa ilman sosiaalivakuutusmaksuja Suomen sijoitus EU:n verovertailussa on vieläkin huonompi (=ero EU:n keskiarvoon kasvaa).”

  Nähdäkseni tuolla listan yläpäässä eivät taida olla ihan epäonnistuneimmat kansakunnat.

  • Jorma Erkkilä

   Jorma Erkkilä

   20.12.2017 at 08:53

   On totta että monissa niissä maissa joissa hyvinvointi (useillakin eri mittareilla) on korkea, on myös korkea veroaste. Korrelaatio ei ole kuitenkaan sama kuin kausaliteetti. Eli korkea veroaste ei siis välttämättä johda korkeaan hyvinvointiin. Voi olla nimittäin niinkin, että korkea hyvinvointi johtaa veroasteen nousuun. Kun hyvinvointi kasvaa, keksitään julkiselle sektorille uusia tehtäviä. Ja kun julkinen sektori kasvaa, täytyy veroasteenkin nousta.

   Varmaankaan kovinkaan moni ei halua romuttaa Suomen julkista sektoria ja verokertymää. Kyse on enemminkin siitä, että verotuksessakin pitää olla jokin yläraja, jonka yli ei mennä.

 3. Avatar

  Bernstein

  21.12.2017 at 09:37

  Korkea veroaste ei automaattisesti johda korkeaan hyvinvointiin. Tarvitaan “välimuuttujia” kuten koulutusta ja informaatioteknologiaa. Jos veroilla lisätään “mahdollisuuksien tasa-arvoa” kuten suomalainen peruskoulu tekee, se tuo koulutuksen kautta lahjakkuusreservit tehokkaaseen käyttöön ja lisää hyvinvointia sekä suoraan paremman osaamisen myötä(lääketiede, teknologia…) että välillisesti innovaatioiden avulla vientituloja kasvattamalla.

  Niinpä myös ikuisuuskysymys tuloerojen ja talouskasvun välillä ratkeaa siten, että vaaditaan vähintään kohtalaiset tuloerot, jotta kenelläkään olisi motivaatiota kouluttautua, tehdä työtä ja yrittää enemmän. Tuloerot eivät kuitenkaan saa estää lahjakkuusreservien käyttöönottoa pitämällä köyhissä oloissa kasvaneet ikuisesti köyhinä.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


Copyright © 2019 Salkkumedia Oy

Ylös