Makrotalous

Euroopan pankkikriisissä hengähdystauko – valtio jälleen pelastava enkeli

Italialaispankki oli vähällä ajautua vararikkoon, joka onnistuttiin välttämään vain veronmaksajien varoilla.

Sijoittajien pelko eurooppalaisten pankkien tilanteesta on voimistunut viime viikkoina. Erityistä huolta ovat aiheuttaneet italialaisten pankkien tilanne.

Surkeimmassa jamassa on Italia suurpankki Banca Monte dei Paschi di Siena, joka on menettänyt talletuksia ja muuta lyhytaikaista rahoitusta. Tämä on tapahtunut nopeammin kuin Italian valtio tai muut pelastajat ehtivät luvata tilalle uutta pääomaa, toteaa Taloussanomien erikoistoimittaja Jan Hurri artikkelissaan.

Hurrin mukaan kriisipankki näyttää joutuneen pahaan kierteeseen, jossa ongelmat pahenevat nopeammin kuin niiden yhä vaikeampi ja kalliimpi ratkominen sujuu.

Viikko sitten kriisipankki yritti pelastautua hakemalla yksityisistä rahoituslähteistä viiden miljardin euron pääoman vahvistusta. Yritys kuitenkin epäonnistui, sillä yksityinen pääoma haluaa mieluummin eroon pankista kuin mukaan tilkitsemään sen taseen aukkoja, Hurri toteaa.

Euroopan Keskuspankki EKP torjui aiemmin itali­a­lais­pankin pyynnön saada rahoituksen hankkimiseksi aikalisä tammikuun loppuun.

Kun sekä markkinat että keskuspankki kieltäytyivät pelastamasta kriisipankkia, riensi valtio jälleen hätiin. Italian valtio hyväksyi tässä kuussa 20 miljardin euron ohjelman, jolla voidaan pääomittaa ongelmapankkeja eli käytännössä pelastaa Monte dei Pashci.

Myös saksalainen pankkijätti Deutsche Bank näyttää selviävän pinteestä.

Saksalaispankki pääsi sovintoon USA:n viranomaisten kanssa asuntolainoihin liittyvässä kanteessa ja sitoutui maksamaan yhteensä 7,2 miljardia dollaria korvauksia. Kokonaissummasta 3,1 miljardia dollaria maksetaan sakkona käteisellä ja 4,1 miljardia tulevien vuosien aikana kuluttajille tehtävinä maksuhelpotuksina.

”Vaikka summa oli markkinoiden odotusten ylälaidassa, jäi käteiskorvauksen määrä kohtuulliseksi eikä kyseisen korvauksen vuoksi tarvita luultavasti uutta antia”, arvioi sijoituspalveluyhtiö FIM aamukatsauksessaan.

”Kokonaisuudessaan ongelmapankkien tilanteen selkeentyminen tukee markkinoiden mahdollisuuksia hinnoitella riskiä ja samalla mielestämme vahvistaa sektorin näkymiä”, FIM toteaa.

Italian pankkikriisi ei suinkaan ole vielä ohi. Valtion pelastuspaketti tuskin tulee riittämään, sillä Italian pankeilla on yhteensä peräti 360 miljardin euron edestä ongel­ma­luot­toja. Ongelmaluotot ovat noin kolmannes euroalueen yhteis­sum­masta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös