Kasvuosakkeet

Suuret internet-yhtiöt porskuttavat – mutta kuinka kauan?

Facebook, Amazon, Netflix ja Google ovat digiajan jättiläisiä, jotka porskuttavat hurjilla kasvuluvuillaan. Näistä yhtiöistä kolmella saattaa olla kuitenkin tulevaisuudessa tukalampaa.

Facebook, Amazon, Netflix ja Google ovat olleet digitalisaation, internetin ja matkapuhelinten kehityksestä hurjasti hyötyneitä jättiyhtiöitä.

Nämä FANG-yhtiöiksi kutsutut digiajan jättiläiset ovat saavuttaneet käyttäjämäärän ja aseman, jossa toteutuu niin sanottu ”The winner takes it all ” -ilmiö: kun käyttäjämäärät kasvavat riittävän suureksi, se saavuttaa kilpailuedun muihin toimijoihin nähden.

Internetin jättiyhtiöiden valta-asema ei tietenkään ole mikään kiveen hakattu asia. Teknologia kehittyy ja markkinoille pyrkii kokoajan uusia yrityksiä uusilla konsepteilla ja teknologioilla.

Nordean Maailmanlaajuiset Tähdet -rahaston salkunhoitaja Johan Swahn listasi FANG-yhtiöiden suurimmat uhkakuvat tulevaisuudessa.

Facebook

Vaikka Facebookilla on häikäisevät 1,6 miljardia käyttäjää, on olemassa riski, että markkinoille tulee Facebookia uudemman, paremman ja innovatiivisemman sosiaalisen median tarjoava kilpailija.

”Miten kävikään Yahoolle? Kuka käyttää sitä enää nykyään? Se oli 15 vuotta sitten suurin, mutta nykyään se on käytännöllisesti katsoen unohdettu, Johan Swahn muistuttaa.

Netflix

Swahn näkee Netfilixissä vähiten potentiaalia ja sen tilanne on epävarmin.

”Yhtiö on vain kehittänyt sille uudenlaisen jakelutavan. Myös kilpailija HBO on tehnyt saman, ja tulossa on useita uusia yhtiöitä, joilla on suurempi valikoima sarjoja ja elokuvia. Netflixin ongelmana on, että yhtiön täytyy investoida elokuvien ja sarjojen sisältöön ja toivoa, että ihmiset haluavat maksaa niiden katsomisesta.”

Google

Google on maailman johtavin hakukone joka on taitavasti osannut hyödyntää myös matkapuhelimien käyttöjärjestelmiä liiketoiminnassaan.

Swahnin mielestä Googlen haasteena on kuitenkin päästä eteenpäin tekoälyn nopeassa kehityksessä. Puhelimiin ja tietokoneisiin tulee tulevaisuudessa yhä enemmän tekoälyä ja kuluttajat antavat niille yhä enemmän vastuuta. ”Jos puhelimen sovellus keskustelee jonkin muun kuin Googlen järjestelmän kanssa, Google menettää suuren osan viehätyksestään mainostajien silmissä”, salkunhoitaja tuumii.

Amazon

Amazonin asema on Swahnin mukaan näistä yhtiöistä kaikkein vahvin.

Amazon on verkkokauppayhtiö jonka toiminnasta pienin osa tapahtuu verkossa. Swahnin mukaan Amazon hyötyy merkittävästi siitä, että se on ollut ensimmäisten verkkokaupan kehittäjien joukossa.

”Nyt suuren verkoston ja laajan jakelun hyödyt alkavat näkyä, joten on vaikea nähdä, että mikään muu yhtiö pystyisi nyt samaan kuin Amazon”, hän sanoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös