Indikaattorit

Vähittäiskauppa kasvaa vakuuttavasti

Vähittäiskaupan myynnin volyymi nousi marraskuussa peräti 4,0 prosenttia viime vuodesta.

Tilastokeskuksen tuottama kaupan pikaennakko perustuu otokseen, joka kattaa keskimäärin 60 prosenttia vähittäiskaupan liikevaihdosta.

Pikaennakon mukaan vähittäiskaupan myynti kasvoi marraskuussa 3,4 prosenttia vuoden 2015 marraskuusta. Vähittäiskaupan myynnin määrä, josta hintojen vaikutus on poistettu, lisääntyi samaan aikaan 4,0 prosenttia. Päivittäistavarakaupassa myynti kasvoi marraskuussa 2,4 prosenttia ja myynnin määrä 2,7 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vähittäiskaupan myynnin arvon ja määrän kehitys, marraskuu 2016, % (TOL 2008)

Vähittäiskaupan myynnin arvon ja määrän kehitys, marraskuu 2016, % (TOL 2008)
Kaupan myynnin ja myynnin määrän vuosimuutokset on ilmoitettu kausitasoittamattomina ja kauppapäiväkorjaamattomina, jolloin esimerkiksi pyhäpäivien vaikutusta ei ole huomioitu.

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamisella saattaa olla ollut vaikutusta kaupan kasvuun.

Vähittäiskauppojen aukioloajat vapautettiin 1.1.2016 alkaen, jonka jälkeen osa vähittäiskaupoista on laajentanut aukioloaikojaan.

Vuoden 2016 alusta lähtien myymälät saavat olla vapaasti auki. Uudistus poisti myös velvollisuuden aukiolon poikkeuslupien hakemiseen. Monet kaupan alan yritykset ilmoittivat laajentavansa aukioloaan heti tammikuussa 2016.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös