Sijoitusideat

Vertaislainojen lainanhakijat seulotaan tarkasti

Vertaislainat tarjoavat sijoittajille houkuttelevia tuottomahdollisuuksia vastikkeena lainanottajista johtuvasta luottotappioriskistä. Vertaislainapalvelun tarjoaja seuloo kuitenkin lainanhakijat tarkasti.

Vertaislainaus tarkoittaa sijoittamista yksityishenkilöiden lainoihin. Sijoittaja tai säästäjä lainaa rahaa haluamilleen henkilöille tehokkaasti verkkopalvelun välityksellä.

Suomessa vertaislainauspalvelua tarjoavat yritykset lupaavat yleensä yli 10 prosentin tuottoa.

Ilmaisia lounaita ei kuitenkaan ole olemassa. Vaikka sijoittaja pystyy hajauttamaan sijoitukset useille eri lainanottajille, sijoitusriski on ja pysyy. Vertaislainojen keskeisin riski on luottotappioriski. Lainanottajat saattavat siis jättää maksamatta sijoittajan heille myöntämän lainan.

Vertaislainapalvelut asettavat myös ehtoja palveluiden kautta lainaa hakeville henkilöille ja siten ne pyrkivät rajaamaan luottotappioriskiä.

Esimerkiksi SalkunRakentajan vertaislainakumppani Fellow Finance kertoo, että lainaa hakiessaan lainanhakijan maksukyky selvitetään mahdollisimman aukottomasti ennen kuin säästäjä tai sijoittaja voi lainata hakijalle ​joukkorahoituspalvelun välityksellä.

Fellow Financen lainanhakijalla ei saa olla maksuhäiriömerkintää ja Fellow Finance tarkastaa hakijan ilmoittamat tulot sekä työsuhteeseen liittyvät asiat aina palkkakuitista, verotuspäätöksestä tai muista vastaavista tositteista ennen lainan nostoa.

Maksukyvyn selvittämisen lisäksi Fellow Finance arvioi lainanhakijan luottokelpoisuutta tilastomatemaattisella satoja muuttujia sisältävällä credit scoring-mallilla, jonka perusteella hakijat luokitellaan viiteen eri luottoluokkaan: 1-5 tähteä. Analyysissä hyödynnetään myös Microsoft Azure Machine Learning -sovellusta. Luottoluokka arvioi ja ilmentää lainanhakijan todennäköistä maksukäyttäytymistä ja hakijan luottoriskiä.

Keskimääräinen suomalainen lainanhakija on Fellow Financen palvelussa noin 45-vuotias palkansaaja. Lainanhakijoiden mediaanitulot ovat 2550 euroa. Työsuhteessa on kolme neljäsosaa lainanhakijoista ja työttöminä on vain yksi prosentti hakijoista.

Kiinnostaako sijoittaminen vertaislainoihin? Tutustu Fellow Financen palveluun tästä.

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille linkkejä, joiden perusteella SalkunRakentaja-sivusto voi saada korvauksia.

 

1 kommentti

1 kommentti

  1. Seppo Hart

    29.12.2016 at 19:47

    Hieno mainos, Hermanni.

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös