Markkinakommentit

IT-ohjelmistotalojen yrityskaupat voivat johtaa osakkeiden yliarvostukseen

Inderesin mukaan IT-ohjelmistotalojen kuuma kysyntätilanne ja osaajapula saattavat johtaa sektorin ”kuplaantumiseen”.

Capgemini kertoi eilen ostavansa suomalaisen design-yhtiö Ideanin, jossa CapManin omistama Norvestia oli omistajana 25 prosentin osuudella. Ideanin liikevaihto on noin 25 miljoonaa ja se työllistää 170 henkilöä.

”Digimuotoilu on yksi kuumimpia alueita IT-palvelusektorilla tällä hetkellä ja alan osaajista käydään kovaa kilpailua. Designin alueella Idean on yksi Siili Solutionsin kilpailijoita, vaikka Siilillä design on vain yksi alue osaamistarjonnassa. Osaajapulan takia monet suurimmat IT-toimijat etsivät yrityskaupoista nopeampaa reittiä kasvuun”, toteaa Inderes aamukatsauksessaan.

CapMan kirjaa kaupasta 6-7 miljoonan euron kertatuoton Q1-tulokseensa ja kaupalla on merkittävä vaikutus Inderesin koko vuoden tulosennusteeseen.

Arvostustasojen nousun myötä sektorilla on alettu puhua tulospohjaisten kertoimien sijaan jo enemmän liikevaihtokertoimista. ”Design-erikoistuneiden toimijoiden kansainvälisissä kaupoissa korkeimmat arvostukset ovat liikkuneet noin 3x liikevaihtokertoimen tasolla. Viimeisin vertailukohta on intialaisen Wipron ostama tanskalainen Designit, josta maksettiin noin 3x tasolla olevan liikevaihtokerroin”, Inderes toteaa.

Design-osaamisesta ollaan IT-markkinalla valmiita maksamaan huomattavasti korkeampia arvostuksia kuin perinteisistä IT-konsulttiyhtiöistä.

Inderesin mukaan tällä hetkellä listattujen IT-palvelut – sektorin yritysten arvostus liikkuu noin 1,1x EV/liikevaihto -kertoimen tuntumassa. ”Suomessa viime vuosina tehdyissä yrityskaupoissa liikevaihtokertoimet ovat olleet 1x tuntumassa. Arvostustasoissa on eroja riippuen yrityksen koosta, rakenteesta, kannattavuudesta arvoketjupositiosta, skaalautuvuudesta ja kasvunäkymistä.”

Inderesin arvion mukaan IT-ohjelmistokehittäjien kuuma kysyntätilanne ja osaajapula saattavat johtaa sektorin yrityskauppojen arvostusten kuplaantumiseen ja sitä kautta myös pörssin puolella suhteellisten arvostustasojen nousuun. Kotimaisista IT-palvelusektorin listatuista yrityksistä (Affecto, Siili, Nixu, Digia, Vincit, Tieto, Innofactor, Solteq) jokaisella yrityskaupat ovat osana strategiaa, Inderes muistuttaa.

Analyysitalon suositus CapManin osakkeelle on lisää ja tavoitehinta on 1,55 euroa.

Inderes osakeanalyysi mallisalkku sijoittaminen osakkeet

Kommentoi
Ylös
>