Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokauppa porskuttaa – kauppa kasvaa ja myyntiajat lyhentyvät

Kauppa kasvoi vuodentakaiseen helmikuuhun verrattuna niin uusissa kuin vanhoissa asunnoissa, arvioi tiedotteessaan Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL.

Käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi helmikuussa lähes kuusi prosenttia vuodentakaiseen helmikuuhun verrattuna. KVKL:n mukaan käytettyjä kerrrostaloasuntoja välitettiin helmikuussa reilu seitsemän ja rivitaloasuntoja noin 5,7 prosenttia vuodentakaista enemmän.

Asuntotyypeistä heikoimmaksi jäivät tällä kertaa omakotitalot, mutta niidenkin kauppa lisääntyi vuodentakaisesta helmikuusta reilut 2,7 prosenttia.

Asuntojen hintaennätyksiä

Käytettyjä osakeasuntoja välitettiin helmikuussa noin 2640, rivitaloasuntoja reilu 1200 ja omakotitaloja yli 950 kappaletta.

”Alkuvuosi on käynnistynyt lupaavasti. Helmikuun tuoreet luvut tarkoittavat sitä, että tammi-helmikuun vanhojen asuntojen kauppakertymä on noin 7,5 prosenttia korkeampi kuin tammi-helmikuussa 2016. Uudisasuntokauppa oli tammi-helmikuussa erittäin vahvassa vedossa. Erityisen hyvin ottajansa löysivät uudet kerrostaloasunnot”, tiivistää tilanteen KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila.

Käytettyjen kaksioiden hinnoissa saavutettiin tammikuussa ennätyksiä esimerkiksi Helsingissä. Korkealla oltiin myös helmikuussa, vaikka keskihinta hivenen esimerkiksi Helsingissä laskikin. Helsingissä käytetyn kerrostalokaksion sai helmikuussa keskimäärin 4660 euron neliöhinnalla.

”Uskon, että kuluttajien usko tulevaisuuteen ja vahvistuneet talouden näkymät pitävät myös lähikuukausina yllä positiivista virettä niin uusien kuin käytettyjen asuntojen kaupassa”, KVKL:n Malila ennakoi.

Myyntiajat lyhentyneet

KVKL:n mukaan asuntokaupan tilannetta tukee myös se, että asuntorahoituksen saatavuus on hyvä, korkotaso kohtuullinen ja mieluisia ostokohteita löytyy.

Asuntokaupan tahdin parantumisesta henkii osaltaan se, että pääkaupunkiseudulla asuntojen myyntiajat ovat lyhentyneet kaikissa kolmessa vanhojen asuntojen pääasuntotyypissä vuodentakaiseen tammi-helmikuuhun verrattuna.  Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa ovat kerrostalojen myyntiajat keskimäärin lyhentyneet, mutta rivitalo- ja omakotitaloasuntojen myyntiajat ovat sen sijaan hieman pidentyneet.

KVKL:n mukaan pääkaupunkiseudulla kerrostalojen keskimääräinen myyntiaika oli tammi-helmikuussa keskimäärin 63 vuorokautta, kun pääkaupunkiseudun ulkopuolisessa Suomessa se oli samaan aikaan 85 vuorokautta.

Käytetyn omakotitalon myynti kesti alkuvuonna pääkaupunkiseudulla keskimäärin 119 vuorokautta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella myynti vei tammi-helmikuussa keskimäärin 140 vuorokautta.

Kommentoi
Ylös
>