Indikaattorit

Kulutusjuhlat jatkuu – kotitalouksien säästämisaste yhä pakkasella

Säästämisastetta on pitänyt loppuvuoden miinuksella vahvana jatkunut kotitalouksien kulutus, kertoo Tilastokeskus.

Säästämisastetta on pitänyt loppuvuoden miinuksella vahvana jatkunut kotitalouksien kulutus, kertoo Tilastokeskus.

Säästämisaste kertoo kotitalouksien säästöjen osuus käytettävissä olevasta tulosta.

Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvoivat edelleen neljännellä neljänneksellä. Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien säästämisaste pysyi lähes ennallaan ja muuttui 0,1 prosenttiyksikköä edellisen neljänneksen -1,9 prosentista loka-joulukuun -1,8 prosenttiin.

Säästämisaste painui negatiiviseksi jo vuonna 2014, mutta nousi joksikin aikaa positiiviseksi. Viime aikana säästämisaste on painunut selvästi miinukselle, kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Trendi on selvä – säästämisaste on ollut laskussa koko 2010-luvun.

Kotitalouksien ja yritysten keskeiset indikaattorit kausitasoitettuna

Kotitalouksien ja yritysten keskeiset indikaattorit kausitasoitettuna

Kotitalouksien investointiaste jatkoi kasvuaan ja nousi 0,2 prosenttiyksikköä 11,8 prosenttiin. Suurin osa kotitalouksien investoinneista muodostuu asuntoinvestoinneista.

Kotitalouksien oikaistu käytettävissä oleva tulo hintojen muutoksesta puhdistettuna kasvoi 1,4 prosenttia edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä. Oikaistu tulo on OECD:n suosittelema mittari kotitalouksien taloudellisen hyvinvoinnin arviointiin. Oikaistu käytettävissä oleva tulo saadaan lisäämällä kotitalouksien käytettävissä olevaan tuloon julkisen sektorin tuottamia yksilöllisiä palveluja, kuten koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut.

Kommentoi
Ylös
>