Oma talous

10 tapaa jotka tappavat tehokkuutesi

Kukapa ei haluaisi olla tehokas? Ongelmana on ettemme tunnista tehokkuuden syöviä toimintatapoja.

Tehokkuus tarkoittaa sitä, että saat tehtyä asiat loppuun asti ja saavutat parempia tuloksia.

Tehokkuus kuulostaa tavoittelemisen arvoiselta. Tietyt toimintatavat kuitenkin kuluttavat tehokkuuttasi ja estävät sinua saavuttamasta niitä asioita, joita haluaisit saavuttaa. Ongelmana on, että näitä tapoja on vaikea tunnistaa.

Lifehack on listannut 10 tapaa, jotka syövät tehokkuutesi.

1) Television katsominen ennen nukkumaan menoa. Raskaan työpäivän jälkeen on ihana istahtaa sohvalle katsomaan televisiota. Tämä tapa koetaan rentouttavana, mutta todellisuudessa se saa sinut entistäkin väsyneemmäksi.

2) Sosiaalissa mediassa pyöriminen. On yksi asia pitää yhteyttä kavereihin ja sukulaisiin sosiaalisen median kautta. Tässä puhutaan siitä kun chattailuun, postailuun, jakamiseen ja hauskojen kuvien katseluun menee tuntikausia.

Ennen nukahtamista tulee helposti vielä tarkastettua onko aikajanalle ilmestynyt mitään uutta. Tapa johtaa siihen, että tulee helposti mentyä aivan liian myöhään nukkumaan. Aamulla väsyttää ja tuntuu mahdottomalta tehdä mitään mikä vaatisi fokusoitumista ja kovaa työtä.

3) Liikunnan puute. Etenkin pienten lasten vanhemmilla voi olla vaikea löytää aikaa liikkumiseen. Siltä se tuntuu, mutta onko oikeasti mahdotonta irroittaa kahtakymmentä minuuttia päivässä omasta kehosta huolehtimiseen?

Kahdenkymmenen minuutin aamulenkki ei ole paljon, mutta se antaa energiaa. Voit myös ladata puhelimeesi jumppa-applikaation ja tehdä muutaman jumppaliikkeen aamulla ennen töihin menoa tai illalla vaikkapa lasten kanssa.

4) Multitasking. Usean asian hoitaminen kerralla on joskus tarpeellista, mutta se ei ole varsinainen hyve.

Keskittyminen yhteen asiaan kerralla antaa paremmat tulokset, koska saat hoidettua asian loppuun asti ilman keskeytyksiä.

5) Täydellisyyden tavoitteleminen. Työlleen omistautunut ihminen pyrkii usein täydellisyyteen. Tavoitellessasi täydellisyyttä päädyt keskittymään liikaa yksityiskohtiin ja alat analysoida asioita liikaa.

Yksityiskohdat ovat tärkeitä, mutta jos keskityt jokaiseen yksityisḱohtaan, menee siihen paljon aikaa ja se on myös uuvuttavaa. Tällöin tuottavuutesi laskee.

Keskity siis isoihin linjoihin ja niihin yksityiskohtiin, jotka ovat lopputuleman kannalta tärkeitä. Älä siis keskity sellaiseen yksityiskohtiin, jotka eivät ole tärkeitä.

6) Antautuminen virran vietäväksi. Elämässä voi olla tärkeää rikkoa omia rutiinejaan tunteen mukaan, mutta työnteon tulisi olla järjestelmällistä. Tehokkuuttaan voi nostaa tekemällä töitään suunnitelmallisesti ja asettamalla itselleen sekä lyhyen, että pitkän aikavälin tavoitteita.

7) Yliyrittäminen. Kukaan ei pysty olemaan tuottava ja fokusoinut kaiken aikaa. Älä siis pyri aina olemaan keskittyneessä tilassa, vaan pyri pikemminkin tunnistamaan ne hetket jolloin olet parhaimmillasi. Toisille iltapäivä on kaikkein tuottoisinta aikaa, toisille aamu.

8) Kaiken tekeminen itse. On yleinen uskomus, että asiat itse tekemällä säästää rahaa, aikaa ja vaivaa. Lifehack on tästä eri mieltä: Itse tekemällä menettää aikaa ja rahaa. Aika mikä menee vähäpätöisten asioiden pyörittämiseen on pois niistä vaativista tehtävistä joihin sinun tulisi keskittyä. Ulkoistamalla pieniä tehtäviä asioita saat enemmän aikaa tärkeiden asioiden tekemiseen ja tätä kautta saat ne myös tehtyä.

9) Asioiden loppuunsaattaminen ajan kanssa. Työ on jo valmiiksi tehty, mutta päätät kuitenkin vielä nukkua yön yli. Ehkä työstä saisi vieläkin paremman ja tätä kautta saisit suuremman onnistumisen tunteen. Käytännössä kyse on siitä, että viivyttelet asioiden loppuunsaattamista.

Voit olla entistä tehokkaampi luottamalla enemmän osaamiseesi, ammattitaitoosi ja intitutioosi. Saata siis työ kerralla loppuun ja vapauta sitä kautta energiaa seuraavan tehtävän suorittamiseen.

10) Negatiivisuus ja stressi. Opettele käsittelemään stressiä, sillä stressi vaikuttaa mielialaasi, terveyteesi ja tuottavuuteesi. Negatiiviset tunteet saavat sinut haluttomaksi tekemään tiettyjä tehtäviä ja myös epäonnistumaan tehtävien tekemisessä. Mikä siis neuvoksi? Ole onnellinen, opettele käsittelemään stressiä ja vaali positiivisia tunteita.

Tehokkuuden saavuttaminen ei ole pelkistä tavoista kiinni

Harward Business review bloggaaja  ja best-seller kirjailija Whitney Johnson näkee avaimen olevan ihmisen kyvyssä uudistua.

Kirjassaan ”Disrupt Yourself ” Johnson tuo liike-elämästä tutun S-käyrän henkilökohtaisen kehityksen kehykseen.

Tuottavuutesi riippuu siis siitä missä kohtaa S-käyrää olet. Alkuvaiheessa olet vielä opettelemassa toimenkuvaasi, etkä käytännössä saa mitään aikaiseksi.

Kasvuvaiheessa oppirahat on maksettu ja saat työstäsi yhä enemmän irti.

Ongelmalliseksi tilanne muuttuu, kun pääset kypsyysvaiheeseen. Silloin sinun on aika uudistua ja etsiä uusia haasteita. Mikäli epäonnistut tässä, tulee tehokkuutesi tappavista tavoista ennemminkin syy kuin seuraus.

Tehokkuus voi olla kiinni siitä missä vaiheessa S-käyrää oma henkinen kehityksesi on. Tehokkuus, toimintatavat ja henkinen kehitys.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös