Indikaattorit

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen historiallisen vahvaa

Kuluttajien luottamusindikaattorin Touko-kesäkuun lukemat ovat mittaushistorian 1995–2017 korkeimmat, kertoo Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli kesäkuussa 23,9, kun se toukokuussa oli 24,1 ja huhtikuussa 21,5. Viime vuoden kesäkuussa luottamusindikaattori sai arvon 14,9. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,0.

kuluttajien luottamus oma talous Suomen talous luottamusindikaattori

Hieman yllättäen odotus kuluttajan omasta taloudesta on kuitenkin heikentynyt vähin erin keväästä alkaen. Vastaavasti arvioissa Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyydestä on jo runsaan vuoden mittainen nouseva trendi. Viime vuoden vastaavaan aikaan nähden kaikki osatekijät vahvistuivat kesäkuussa.

Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa 50 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista vain 9 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat vuosi sitten kesäkuussa 47 ja 18 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti kesäkuussa 26 prosenttia kuluttajista ja 13 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Kuukautta aiemmin osuudet olivat 27 ja 12 prosenttia.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin 1.–16. kesäkuuta 1 161 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kommentoi
Ylös
>