Asunnot ja kiinteistöt

Vanhojen asuntojen kauppa kovassa laskussa

Osassa suurimmista kaupungeista vanhojen asuntojen kauppamäärien lasku on ollut yli 10 prosenttia.

Huoneistokeskuksen tuoreimman asuntomarkkinakatsauksen mukaan toukokuussa vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin kolme prosenttia vähemmän kuin toukokuussa 2016. Työpäiväkorjaus ei vaikuta vertailuun, sillä toukokuussa oli työpäiviä saman verran kuin vuosi sitten.

Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat toukokuussa viisi prosenttia vuoden takaisesta. Helsingissä laskua toukokuuhun 2016 verrattuna oli kahdeksan, Espoossa viisi ja Vantaalla kaksi prosenttia.

Kymmenen suurimman kaupungin joukosta ainoastaan Turussa vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat toukokuussa (+9 %). Prosentuaalisesti suurinta laskua toukokuun 2017 vanhojen asuntojen kauppamäärissä nähtiin muun muassa Jyväskylässä (-10 %) ja Lahdessa (-11 %).

”Vaikka toukokuu oli kauppakuukautena vaisuhko, vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat koko alkuvuotta 2017 tarkasteltaessa edelleen viime vuotta korkeammalla tasolla.  Vuoden 2017 tammi–toukokuussa Suomessa myytiin vanhoja asuntoja hiukan enemmän (+0,6 %) kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Työpäiväkorjattuna kasvu on 2,0 % ”, Huoneistokeskuksen kesäkuun alussa aloittanut uusi toimitusjohtaja Ari-Matti Purhonen sanoo.

Alueellinen polarisaatio eriytyminen on ollut nähtävissä asuntokaupassa jo pitkään.

”Esimerkiksi nyt toukokuussa 2017 puolet (50,4 %) Suomessa tehdyistä kaupoista tehtiin kymmenessä asukasluvultaan suurimmassa kaupungissa***. Kasvukeskuksissa asunnot liikkuvat, mutta syrjäisemmillä alueilla asuntojen myyntiajat voivat olla pitkät ja isoa remonttia vaativaa omakotitaloa voi olla vaikea saada myydyksi”, Purhonen kertoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös